Daniel Palacka Kultúra

Horná Nitra mojimi očami: Do súťaže sa zapojilo až 107 fotografov

O víťazstvo v jednej z troch kategórií v tohtoročnom 4. ročníku súťaže Horná Nitra mojimi očami zabojuje celkom 107 amatérskych fotografov s viac ako 300 snímkami. O víťazoch bude rozhodovať okrem odbornej poroty aj verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Horná Nitra mojimi očami: Do súťaže sa zapojilo až 107 fotografov
Zdroj: TASR

„Tento rok prihlásilo 107 súťažiacich 356 fotografií, z nich sa vybralo 323 snímok, ktoré splnili všetky kritériá a podmienky, akými boli naplnenie témy či dostatočná kvalita a veľkosť fotografií. Vekové rozpätie súťažiacich je od siedmich do 80 rokov,“ uviedol Vlastimil Uhlár, vedúci Oblastného pracoviska Matice slovenskej v Prievidzi, ktoré je spoluorganizátorom súťaže.

Do súťaže sa zapojili aj fotografi mimo Hornej Nitry

Doplnil, že aj tento rok svoje diela prihlásili milovníci fotografovania, ktorí žijú mimo územia Hornej Nitry, z Bratislavy, Šamorína, Nitry či Vranova nad Topľou. „Značí to, že toto územie je naozaj obľúbenou a atraktívnou lokalitou pre návštevníkov a turistov,“ podotkol.

Súťaž už tradične prebieha v troch kategóriách, a to ľudové zvyky a tradície, historické pamiatky a ľudová architektúra, príroda. V tej prvej súťaží 53 fotiek, v druhej 104 a v tretej ich je až 199. „Príroda je tak prihlásenými snímkami rovnako ako po minulé roky najobľúbenejšou kategóriou. Teší nás však aj skutočnosť, že stúpa počet fotografií v kategórii venovanej ľudovým zvykom a tradíciám. V regióne sa počas celého roka koná množstvo zaujímavých podujatí, ktoré sú venované práve tradíciám. Znamená to, že sa ľudia naučili zobrať so sebou fotoaparát a fotiť, čo má nesmierny prínos z dokumentačného hľadiska,“ skonštatoval Uhlár.

O víťazovi môžete rozhodnúť aj vy

O víťazoch rozhodne odborná porota, ktorá pozostáva z troch profesionálnych fotografov. Jej zloženie ostáva rovnaké ako minulý rok, hodnotiacimi budú Lukáš Grešner, Jozef Kapusta a Miroslav Kormoš. Postúpené fotografie si môže verejnosť pozrieť na facebookovej stránke súťaže. Na nej momentálne prebieha hlasovanie, v ktorom si práve verejnosť môže spomedzi všetkých fotografií zvoliť svojho favorita. Hlasovanie potrvá do 30. decembra.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov spojené s vernisážou najlepších fotografií štvrtého ročníka je naplánované na január. V uplynulom ročníku sa do súťaže prihlásilo 119 amatérskych fotografov so 427 snímkami. V rámci hlasovania na facebooku si fotografie prezrelo celkom 40.097 ľudí. Organizátormi súťaže sú Miestny odbor Matice slovenskej v Prievidzi a Oblastné pracovisko Matice slovenskej v Prievidzi.

Hlasovať za svojich favoritov môžete na tomto odkaze: https://www.facebook.com/mojimiocami

Mohlo by vás zaujímať:

V regióne máme množstvo talentovaných fotografov: Čo najradšej fotia?

Fotografka Vanda na prvého mája pred Nežnou: Husák do toho!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM