Katarína Vlčková Kultúra

Historické kúsky na výstave ohýbaného nábytku: Najvyrábanejší bol vzor číslo 14

V priestoroch Hornonitrianskeho múzea si môžu návštevníci pozrieť výstavu Stolička číslo 14 a iné kúsky od Thoneta, ktorú tvorí viac ako štyridsať kusov historického ohýbaného nábytku. Vystavujú aj ten najstarší kus.

Ilustračný obrázok k článku Historické kúsky na výstave ohýbaného nábytku: Najvyrábanejší bol vzor číslo 14
Zdroj: TASR

Z ohýbaného nábytku ide hlavne o stoličky, kreslá, hojdacie kreslá, ale aj vešiaky, stolíky a ďalšie doplnky. Vynálezcom revolučnej technológie výroby nábytku horúcou parou a tlakom ohýbaného bukového dreva, bol v polovici 19. storočia podnikateľ z Nemecka Michael Thonet. Výrobu svojich stoličiek v 70-tych a 80-tych rokoch 19. storočia presťahoval z Viedne na východnú Moravu, konkrétne do Vsetínska. Po krátkom čase vznikla výroba dielov ohýbaného nábytku aj vo Veľkých Uherciach na Slovensku, kde sa začali stoličky tiež finalizovať.

„V roku 1868 už v tejto fabrike vyrobili vyše 73 tisíc stoličiek. Denná produkcia až do roku 1873 bola 453 kusov stoličiek a 31 kusov iného nábytku. O sedací nábytok značky Thonet bol totiž na celom svete veľký záujem. Najstaršia stolička, ktorú na výstave máme, pochádza z konca 19. storočia, je to ten najznámejší a najvyrábanejší vzor číslo 14,“ povedal pracovník Hornonitrianskeho múzea Ján Vingárik.

„Výstava je výsledkom nadnárodnej spolupráce nášho múzea a aktivít v rámci projektu Múzejné križovatky 2, realizovaného v rámci Operačného programu cezhraničnej spolupráce v rokoch 2007 – 2013, spoločne s Múzeom regiónu Valašsko. Výstava je premiérovou prezentáciou zbierok a výberom z kolekcie valašského múzea, ktoré získalo značnú časť exponátov od rodiny Thonetovcov. Zbierku buduje viac ako polstoročie a neustále dopĺňa. Niekoľko stoličiek na výstave pochádza aj z rodiacej sa zbierky nášho múzea,“ priblížila riaditeľka Hornonitrianskeho múzea Iveta Géczyová.

Výstava bude sprístupnená do 5. septembra v pracovné dni od 8:00 do 17:00.

Zdroj: TASR/Global24

Stolička číslo 14 (a iné kúsky od Thoneta)
4
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM