Katarína Vlčková Kultúra

História prievidzského erbu ako ju možno nepoznáte: Anjel tu nemal vždy na ružiach ustlané...

História erbu Prievidze je v skutku zaujímavá. Nie vždy bol na ňom anjel a už vonkoncom nekľačal na oblakoch. Prečítajte si, čo všetko sa zmenilo a prečo.

Ilustračný obrázok k článku História prievidzského erbu ako ju možno nepoznáte: Anjel tu nemal vždy na ružiach ustlané...
Zdroj: Dnes24.sk

Už približne štyri roky kľačí anjel z prievidzského erbu na oblakoch a nie na skalách. Na pôvodný heraldický opis nášho erbu, v ktorom kľačí anjel na strieborných skalách, reagoval ešte v roku 2010 Klub priateľov histórie Prievidze.

„Listom požiadal mesto o zmenu personifikovaného textu vo vzťahu k nadprirodzenému chápaniu anjela, ktorý by nemal byť stotožňovaný s pozemskými atribútmi – skalami, ale s oblakmi, ktorými sa zobrazuje nadpozemskosť,“ uviedol neprofesionálny historik Ján Sabo.

Na oblakoch kľačiaci

S návrhom sa stotožnilo v júli 2010 i bývalé vedenie mesta. Heraldický register SR návrh akceptoval. Heraldický opis znie takto: V zelenom štíte na strieborných oblakoch kľačiaci, vpravo otočený anjel v striebornom zlatolemom rúchu, držiaci pred sebou zlatý procesiový ďatelinkový kríž.

Prečo anjel?

Podľa Jána Saba ani odborníci nenachádzajú jasnú odpoveď na otázku, prečo sa v erbe Prievidze nachádza anjel. „Nenašiel ju ani náš najvýznamnejší heraldik Jozef Novák, no ani regionálny historik Mikuláš Mišík. Zaznamenáva sa len jeho prvý výskyt. Predtým bol v erbe zobrazovaný sv. Bartolomej – patrón garbiarov, čo vo vzťahu k prievidzským remeslám malo svoje opodstatnenie,“ priblížil.

Už v 15. storočí

Podľa zozbieraného materiálu heraldika Jozefa Nováka, sa anjel s krížom objavil na gotickom pečatidle mesta v 15. storočí. Prievidza tento symbol používal takmer nepretržite.

„Posledné desaťročia však cirkevným motívom nepriali, a tak v roku 1982 vznikol v Prievidzi novotvar mestského erbu: štít vypĺňala horná polovica banského kombajnu, pod ním boli tri šafranové kvety,“ uviedol v materiáli Novák.

Heraldik dodal, že novotvar sa v meste netešil veľkej obľube, a tak sa v roku 1991 Prievidza vrátila k svojmu historickému symbolu – anjelovi.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM