Správy Samospráva

Handlovku vodohospodári ešte nedočistili, mesto sa obáva povodne

Zopakuje sa rovnaký problém s povodňami? Na nevyčistený tok i okolie Handlovky v Prievidzi upozorňuje samospráva mesta i obyvatelia.

Ilustračný obrázok k článku Handlovku vodohospodári ešte nedočistili, mesto sa obáva povodne
Zdroj: TASR

Neupravená rieka spôsobuje mestu každý rok problémy v podobe jej vyliatia pri sídlisku Píly, radnica sa teraz obáva, aby sa situácia opätovne nezopakovala. Vodohospodári s čistením toku tento rok už začali, práce však museli prerušiť.

„Ako mesto Prievidza sme tento rok dostali podnet na odkaze pre starostu, kde práve upozorňovali obyvatelia na nečistenie vodných tokov. Príde jeseň, zima, ten vodný tok sa pravidelne zvyšuje a preto považujeme za nevyhnutné, aby sa pravidelne čistil,“ ozrejmila primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková. Podľa nej neupravený tok Handlovky môže spôsobiť povodeň, ako bola v roku 2010, rieka sa však vyleje každý rok. „My sa snažíme aj prostredníctvom pracovníkov verejnoprospešných prác čistiť to, čo môžeme, celý tok ale čistiť nemôžeme, lebo to nie je náš majetok,“ doplnila.

Ochrana živočíchov

Vodohospodári na Handlovke už tento rok s čistením začali, práce však na niekoľko mesiacov prerušili. Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Pavla Machavu bol dôvodom pre tento krok záujem ochrany chránených druhov živočíchov.

„Konali sme tak na základe upozornenia Okresného úradu v Prievidzi, podľa ktorého bol reálny predpoklad ohrozenia chránených druhov živočíchov,“ konkretizoval s tým, že techniku a ľudí SVP preto operatívne nasadil na čistenie iných úsekov. To považuje primátorka za absurdné.

Nezodpovednosť voči obyvateľom?

„Najskôr nemôžu čistiť kvôli ochrane zvierat, ale bolo by logické, aby si to čistenie práve vodohospodári už vopred naplánovali na jeseň, aj pripravili k tomu potrebné kapacity. Dnes hovoriť o tom, že nemajú dostatok kapacít, považujem za veľmi nezodpovedné voči obyvateľom nášho regiónu, pretože vedeli, že to čistenie bude potrebné a kapacity jednoducho mali mať pripravené,“ poznamenala.

SVP plánuje v čistení v Prievidzi pokračovať začiatkom budúceho roka, v čase vegetačného pokoja, ktorý trvá do konca februára, dodal Machava.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM