Kultúra

Festival Jeden svet už po šiestykrát! Opäť predstavíme príbehy odvážnych

Svet, ktorý sa mení, prináša nové výzvy. A na ne odpovedajú konkrétni ľudia. Ich príbehy prinesie už po šiestykrát do Prievidze festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Tematicky festival zjednocuje boj za slobodu – či už v arabských krajinách alebo Bielorusku.

Ilustračný obrázok k článku Festival Jeden svet už po šiestykrát! Opäť predstavíme príbehy odvážnych
Zdroj: Dnes24.sk

Festival zahájime v pondelok 11. marca o 18:00. Na úvod premietneme spomienkový dokument miestnej RTV o minuloročnom festivale. Po ňom bude nasledovať prvý dlhometrážny dokument tohto ročníka – Zvláštny let. Približuje situáciu, v ktorej sa ocitajú nelegálni imigranti v Švajčiarsku, zobrazuje ich zadržanie a návrat domov. Je tiež víťaznou snímkou Jednoho světa v Česku.

O aktuálnej situácii v Bielorusku sa vo štvrtok porozprávame s bieloruským prekladateľom žijúcim v Čechách Siarhejom Smatryčenkom. Premietneme tiež dva filmy z tejto krajiny – Posledný európsky diktátor a Bieloruský sen. V piatok sa festival venuje osudom ľudí, ktorí tvoria nezávislé médiá, v nedemokratických režimoch. Okrem filmu z Barmy premietneme aj Zakázané hlasy, dokument o blogerkách z Kuby, Iránu a Číny.

Udalostiam „Arabskej jari“ sa venuje viacero dokumentov v priebehu celého festivalu. Zobrazujú masové demonštrácie, ktoré viedli k pádom nedemokratických režimov, ale aj nasledovnú situáciu neistoty. Vyzdvihujeme najmä dokument Fallega 2011 (v programe v utorok 12.3. o 16:00), ktorý zaznamenal revolučnú atmosféru z tuniského námestia Kasba, prvého miesta demonštrácií v arabskom svete.

Slovenskí dokumentaristi venujú pozornosť pohybom v slovenskej spoločnosti. Jaro Vojtek zachytáva ako Cigáni idú do volieb, presnejšie, ako Vlado Sendrei kandiduje do krajského zastupiteľstva. Čas Od Fica do Fica zachytáva film Zuzany Piussi. Zaznamenala v ňom aj to, ako kauza Gorila rezonovala na Slovensku a prilákala občanov na námestia. Spomínané filmy čakajú divákov v sobotu od 17:00.

„Môj osobný tip je Juraj Karpiš, ekonóm z inštitútu INESS. Myslím, že vhodným spôsobom doplní a rozšíri naše vnímanie toho, čo to je tá kríza, o ktorej sa všeobecne hovorí,“ odporúča z programu organizátor Ivan Sýkora. Diskusia začne po filme Prizmou gréckej krízy, ktorý zachytáva pohľad 14 kameramanov a fotografov na hospodársku a spoločenskú krízu v Grécku (v stredu o 17:00).

Festival chce do pozornosti verejnosti priniesť nielen zaujímavé filmy, ale aj hostí. Možno dokonca vašich susedov, ktorí robia niečo neobvyklé. Jedným z nich je Prievidžan Jaroslav Mišík, ktorý pracoval ako dobrovoľník v Keni. Jeho rozprávanie o skúsenosti s rozvojovou pomocou v praxi si vypočujú aj žiaci a študenti na už tradičných dopoludňajších školských premietaniach.

Pre študentov a žiakov je určená aj nová súťaž. Stačí poslať svoj návrh festivalového trička alebo esej na tému Svet v pohybe. Najlepšie príspevky budú ocenené hodnotnými cenami. Viac informácií o podmienkach nájdete na webe festivalu www.jedensvet.prievidza.net.

Festival Jeden svet v Prievidzi organizuje od 11. do 16. marca v Dome kultúry v Prievidzi občianske združenie Berkat, ktoré sa venuje priamej rozvojovej pomoci v Afganistane a Maroku. Sprievodnou akciou festivalu je predajná výstava fotografií Jany Čavojskej pod názvom Tisíc životov. Prístupná bude od 4. marca vo vestibule Domu kultúry. Nad celým festivalom prevzala záštitu primátorka mesta Prievidza JUDr. Katarína Macháčková.

Hostia 5. ročníka Jeden svet: Juraj Karpiš, Jaroslav Mišík, Tomáš Gríger, Siarhej Smatryčenko, Janka Čavojská, Róbert Bezák

Kontakt: Ivan Sýkora, ivan@berkat.sk Ivana Rybanská, ivana@berkat.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM