Dagmara Plevková Šport

Dvojnásobná majsterka Európy Ema (17) z Prievidze sa už teraz má čím pochváliť: Aké je tajomstvo jej úspechu?

Prievidzská gymnazistka Ema (17) rozhodne nie je žiadna krehotinka. Venuje sa športu, pred ktorým majú rešpekt aj muži. Mladý talent prievidzského karate sme vyspovedali v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Dvojnásobná majsterka Európy Ema (17) z Prievidze sa už teraz má čím pochváliť: Aké je tajomstvo jej úspechu?
Foto: Ema Brázdová

Mladá prievidzská karatistka Ema Brázdová sa karate venuje 10 rokov a darí sa jej viac než dobre. ,,Už 4 rok som členkou Športovej školy karate v Prievidzi pod vedením Mgr. Dušany Čiernej. Jej vďačím za svoje doterajšie úspechy. Odviedla so mnou kus práce a dotiahla to so mnou až na víťaznú bedňu na Majstovstvách Európy za čo jej patrí moja nesmierná vďaka." Emynu trénerku Dušanu Čiernu máte možnosť vidieť na fotografii stojacu vľavo, kde sa spoločne tešia z úspechov.

,,Môj tatino sa tiež venoval aj venuje karate. Takže ma k tomu priviedol z časti aj on, ale bolo to moje rozhodnutie začať chodiť na tréningy karate. Mamina sa sprvu o mňa trochu bála, ale teraz jej už karate taktiež prirástlo k srdcu a veľmi ma podporuje."

Okrem karate Ema navštevovala aj krúžok modernej gymnastiky, ktorý ju však veľmi nezaujal.

Karate nie je len šport pre mužov

Pri otázke prečo si vybrala práve karate, aj keď to je šport pri ktorom hrozí zranenie, tým pádom vhodnejší pre mužov, odpovedala Ema jednoznačne: ,,Ja si myslím, že karate je v dnešnej dobe veľmi dievčenský šport. Veľmi veľa dievčat, ktoré poznám sa našli v bojovom športe. Karate je bojové umenie, ja sa venujem disciplíne kata. V tejto disciplíne je nutné ukázať bojového ducha ale aj ladnosť a precíznosť pohybu. Myslím, že som sa v tom našla a teraz si neviem predstaviť svoj život bez karate. Karate sa stalo mojou neoddeliteľnou súčasťou. Mám na tomto športe rada všetko a taktiež atmosféru na súťažiach, pocit z dobre odvedeného výkonu a v neposlednej rade fantastický pocit z víťazstva."

Väčšina športovcov má svoje vzory, ktorým by sa chceli priblížiť. Má aj Ema taký vzor? ,,Nemám svoj vzor. Obdivujem veľa dobrých karatistov, ich cvičenie, motiváciu, výkony. Snažím sa zobrať si z každého len to najlepšie," vysvetľuje a dodáva, že tajne dúfa, že ona raz bude niečím vzorom.

Tajomstvo úspechu

Ema sa počas svojej športovej kariéry stala 2-krát juniorskou majsterkou Európy. Čo všetko musela podstúpiť, aby sa dostala na takú vysokú úroveň? ,,Veľa trénovať a nevzdávať sa po menších neúspechoch. Všetko to je len o tréningu a dobrej psychickej pohode. Teraz hlavne nesmiem zaspať na vavrínoch a poriadne sa vrhnúť do trénovania, keďže sa mi otvárajú dvere do seniorskej kategórie, kde siahnuť na medailu je oveľa ťažšie," objasnila svoje úspechy a ambície do budúcnosti.

Každý sa raz dostane do situácie keď sa mu nedarí, občas sa dostaneme do situácie, keď chceme s niečím seknúť. ,, Z víťazstiev sa vždy veľmi teším a prehry ma väčšinou nakopnú k podávaniu lepších výkonov a prekonávaniu seba samej. "

Ciele do budúcna

Ambície mladej karatistky sú jasné: ,,Obhájiť titul majsterky Európy v juniorskej kategórii, doniesť placku z majstrovstiev sveta kadetov a juniorov, ktoré s a budú konať najbližšie o 2 roky v Egypte. A dlhodobejšie ciele sú mať medailu na Majstrovstvách Európy a Majstrovstvách sveta v seniorskej kategórii. No Najväčší cieľ je predsa Olympiáda 2020 v Tokiu," my jej teda budeme držať palce, nech je naďalej úspešná.

Foto: Ema Brázdová (vpravo), Dušana Čierna (vľavo)

Môže vás zaujímať

Ema (17) z Prievidze zahviezdila na Veľkej cene Slovenska: Cenu si prevzala z rúk ministra školstva

Skvelý úspech karatistiek z Prievidze: Medailové umiestnenie na prestížnom turnaji v Paríži! FOTO

Ema Brázdová
1
Galéria
Foto: Ema Brázdová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM