Rôzne

Do Prievidze prišiel na pomoc špeciálny tím Ministerstva zdravotníctva SR

Situáciu s koronavírusovou nákazou v Zariadení pre seniorov v Prievidzi prišiel pomôcť zvládnuť intervenčný tím.

Ilustračný obrázok k článku Do Prievidze prišiel na pomoc špeciálny tím Ministerstva zdravotníctva SR
Zdroj: TASR/František Iván

Epidemiológovia potvrdili nový koronavírus do 80 ľuďom v Zariadení pre seniorov (ZpS) v Prievidzi. Pozitívni sú klienti, ako i zamestnanci zariadenia. Päť seniorov sa nachádza v nemocnici. Do ZpS prišiel pomôcť v pondelok (1. 2.) i intervenčný tím Ministerstva zdravotníctva SR. Informoval o tom v utorok hovorca mesta Michal Ďureje.

Pomoc seniorom

„Hlavným cieľom intervenčného tímu je zdravotná, ale aj psychologická pomoc pre úspešné zvládnutie pandémie nového koronavírusu v zariadení," uviedol Ďureje.

Intervenčné tímy podľa neho poskytujú podporu seniorom v tých zariadeniach, v ktorých dochádza k rýchlemu šíreniu ochorenia COVID-19 alebo hrozí vysoké riziko úmrtí. Ich práca má minimalizovať šírenie nového koronavírusu a jeho dopad na zraniteľné skupiny obyvateľstva v čo najkratšom čase. „Podpora intervenčných tímov je krátkodobá, adaptovaná zariadeniu, pričom pokrýva kľúčové oblasti pre stabilizáciu situácie, a to zdravotnú, psychologicko-sociálnu, epidemiologickú, materiálno-technickú a personálnu," priblížil hovorca mesta.

Maximálna súčinnosť

Nový koronavírus potvrdili epidemiológovia počas uplynulého týždňa klientom a ošetrovateľom z objektu ZpS na Ulici M. Rázusa. Na základe rozhodnutia hygieny sú v karanténe. V závere minulého týždňa otestovali i 226 osôb v zariadení na Ulici J. Okáľa, kde nový koronavírus nikomu nepotvrdili.

„V oboch zariadeniach sú zamestnanci i klienti pravidelne testovaní. Rovnako sú dodržiavané najvyššie hygienické a bezpečnostné opatrenia. Mesto spoločne s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Prievidza poskytuje maximálnu súčinnosť so zavedením opatrení na stabilizáciu situácie," pripomenul Ďureje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z hornej Nitry

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM