Martin Štěpánek Kultúra

Do Podhradia sa vracajú archeológovia: Budú skúmať hrad Sivý kameň

Po niekoľkoročnom úsilí vedenia obce Podhradie pri Prievidzi a jej obyvateľov sa začala v tomto roku obnova zvyškov hradieb bývalého kráľovského hradu Sivý kameň, ktorý sa už približne sedem storočí vypína nad dedinou.

Ilustračný obrázok k článku Do Podhradia sa vracajú archeológovia: Budú skúmať hrad Sivý kameň
Zdroj: TASR

„Aj pre toto, voľakedy honosné šľachtické sídlo, dostala naša dedina svoj názov,“ uviedla starostka obce Ružena Boboková na tlačovej besede, na ktorej vyhodnotili prvú etapu záchranných prác.

„V priebehu augusta a septembra sa podarilo po prvý raz uskutočniť prvotný archeologický prieskum a následný architektonicko-historický výskum v okolí torza juhozápadného nárožia hlavnej bránovej veže s oporným pilierom,“ informovala archeologička HM Dominka Haragová, ktorá práce riadila. Konštatovala, že stav tejto najzachovalejšej časti hradu je v súčasnosti už doslova havarijný. Je potrebné urýchlene zabezpečiť jej stabilizáciu zakonzervovaním a domurovaním dutín v múre, pretože hrozí zrútenie. Pritom najväčšiu dutinu v spodnej časti múru sa už podarilo vyplniť. Archeologička vyslovila presvedčenie, že v budúcom roku bude možné v sanácii pokračovať.

Archeologické nálezy pod vstupnou bránou preukázali, že približne od 14. storočia bol obývaný spoločnosťou, ktorá mala vyššie nároky na luxusnejší život a kultúru bývania. Svedčí o tom nález úlomkov keramických nádob, tanierov a iného kuchynského riadu, ale aj hlinených glazovaných kachlíc, čo potvrdzuje existenciu viacerých kachľových pecí na hrade. Nájdené kosti zvierat zasa svedčia o vtedajšom pestrom jedálničku a príprave jedál. O pôvodnej konštrukcii veže vypovedajú nájdené železné klince a skoby, ktoré fixovali nielen drevenú kostru strechy, ale takisto šindľovú krytinu. „Ďalším zaujímavým nálezom je ostroha s kolieskom a trojlístkovým ukončením jedného z ramien, ktoré sa v Uhorsku začali objavovať od polovice 13. storočia. Úzko súvisia s pasovaním šľachtica za rytiera,“ vysvetlila Haragová. Všetky archeologické nálezy aj s príslušnou dokumentáciou, vrátane fotografií, si občania a ďalší návštevníci môžu pozrieť na výstave, ktorú pri tejto príležitosti sprístupnili v miestnej knižnici.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM