Daniel Palacka Samospráva

Do komisií sa môžu z vlastnej iniciatívy hlásiť aj občania: Rozhodne o nich zastupiteľstvo

Ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva sa konalo už aj v Handlovej. Zaujímavou novinkou je, že do komisii sa môžu hlásiť aj občania. Členov do komisii bude vyberať zastupiteľstvo. Kritériom by mala byť odbornosť.

Ilustračný obrázok k článku Do komisií sa môžu z vlastnej iniciatívy hlásiť aj občania: Rozhodne o nich zastupiteľstvo
Zdroj: TASR

Už po tretí raz po sebe sa v utorok 15. decembra ujal svojej funkcie primátor Handlovej Rudolf Podoba (Smer-SD). Spolu s ním sľuby zložilo na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve (MsZ) aj 18 z 19 novoz­volených poslancov. Informovala o tom Anna Kmeťová z Oddelenia masmediálnej politiky a sekretariátov mesta Handlová.

Za primátora do poslaneckého kresla nastúpila náhradníčka

„Zo zasadnutia sa ospravedlnil Peter Matiaško (Smer-SD), a to z dôvodu služobnej cesty v zahraničí. Keďže si Handlovčania v novembrových voľbách zvolili za poslanca aj primátora, na jeho miesto nastúpila Erika Budovičová (SDKÚ-DS) ako prvá náhradníčka vo volebnom obvode č. 2,“ uviedla Kmeťová.

Na poste zástupcu primátora žiadna zmena

Ako pokračovala, Podoba si za svojho zástupcu vybral Dušana Klasa (SNS), ktorý v tejto funkcii pôsobil aj uplynulé volebné obdobie. Mestská rada bude pracovať v zložení Dušan Klas (SNS), Arpád Koszta (SZ), Blažej Litva (Smer-SD), Jozef Maďar (Most-Híd, Nový parlament, NOVA, OKS, SaS), Ján Spevár (SDKÚ-DS) a Jozef Stopka (Smer-SD). „Zloženie zodpovedá zastúpeniu politických strán a hnutí v MsZ s tým, že zástupca primátora mesta je po celé funkčné obdobie jej členom bez voľby,“ skonštatovala Kmeťová.

Do komisii sa môžu hlásiť aj odborníci

Pri MsZ bude pracovať šesť stálych komisií, teda o dve menej ako v minulom štvorročnom období. Päť z nich už má aj svojho predsedu. O členstvo v nich sa budú môcť uchádzať aj obyvatelia – odborníci, ktorí sa už môžu hlásiť predsedom poradných orgánov. Členov vyberie zastupiteľstvo v budúcom roku. Primátor mesta menoval tiež ďalšie dve komisie, a to Komisiu pre informatizáciu a Komisiu pre pamätihodnosti.

MsZ poverilo výkonom funkcie sobášiacich štyroch poslancov zo svojich radov. Členovia MsZ zároveň zobrali na vedomie informáciu o ich odmeňovaní, ako i odmeňovaní členov stálych komisií.

Väčšinu v MsZ má strana Smer-SD, ktorej poslanci obsadia celkom deväť stoličiek, päť poslancov má SDKÚ-DS, po dvoch SNS, Strana zelených a koalícia OKS, NOVA, SaS, Most-Híd, Nový parlament. Z celkového počtu si do poslaneckých lavíc zasadlo po prvý raz sedem poslancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM