Zuzana Vajayová Rôzne

Do čitateľského maratónu sa zapája aj Knižnica mládeže

Už dnes prepukne na Slovensku detský čitateľský maratón, do ktorého sa v Košiciach zapoja aj čitatelia Knižnice pre mládež mesta Košice (KMK).

Od 9.00 h až do 15.00 h budú v centrále KMK na Tajovského ulici a na pobočkách knižnice návštevníci čítať z úspešnej, humorne ladenej detskej knihy Romana Brata Môj anjel sa vie biť. Detský čitateľský maratón sa v slovenských knižniciach uskutočňuje už štvrtý rok a snahou tohto ročníka je okrem iného prekonať lanský počet čítajúcich a dostať sa do Knihy slovenských rekordov.

Projekt Čítajme si, ktorého krstnou mamou je Oľga Feldeková, vznikol s cieľom pritiahnuť k čítaniu čo najviac detí a poukázať na význam literatúry pre detského čitateľa. Organizuje ho Linka detskej istoty pri Slovenskom výbore pre UNICEF. „Čítanie vytvára pre dieťa intimitu, kedy je samo s hrdinami knihy a nikto neovplyvňuje jeho prežívanie. Zároveň rozvíja detskú fantáziu, predstavivosť a zlepšuje celý jeho verbálny prejav. U dieťaťa, ktoré veľa číta je predpoklad, že sa dokáže ľahšie vyjadrovať, lepšie reprodukuje a je komunikatívne na vyššej úrovni,“ uviedla garantka Linky detskej istoty Katarína Trlicová.

Kým v roku 2008 sa do detského čitateľského maratónu zapojilo na Slovensku necelých tritisíc detí v dvadsiatich siedmich knižniciach, vlani už čítalo vyše 21.000 detí v 140 knižniciach. Tohto roku sa do projektu prihlásili dve stovky knižníc. V Košiciach okrem KMK so svojimi pobočkami aj základné školy na Dneperskej a Jenisejskej ulici. Počet účastníkov detského čitateľského maratónu bude známy dnes popoludní.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM