Samospráva

Distribútorovi tepla pre hornú Nitru zostávajú dva roky: Kritika poslanca Gigaca

Prievidzské tepelné hospodárstvo plánuje nový zdroj tepla pre Prievidzu vybudovať do konca augusta 2023.

Ilustračný obrázok k článku Distribútorovi tepla pre hornú Nitru zostávajú dva roky: Kritika poslanca Gigaca
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Nový zdroj tepla pre Prievidzu, Nováky a Zemianske Kostoľany plánuje spoločnosť Prievidzské tepelné hospodárstvo (PTH) vybudovať do konca augusta 2023. Vyplýva to zo správy o rozpracovanosti projektu, ktorý firma zabezpečuje v súvislosti s ukončením výroby tepla z domáceho uhlia po roku 2023. Správu vzali na vedomie na svojom rokovaní v pondelok prievidzskí mestskí poslanci.

Štyri lokality

„K 1. januáru 2024 plánujeme zabezpečiť zdroj tepla nielen pre Prievidzu, ale aj mesto Nováky a obec Zemianske Kostoľany, niektorých odberateľov v blízkosti obcí Sebedražie a Koš, ako i po trase priemyselnej zóny v Prievidzi," pripomenul predseda predstavenstva spoločnosti Rastislav Januščák.

Spoločnosť chce podľa neho využiť lokálne obnoviteľné zdroje energie tak, aby využila aj areály po banskej činnosti. „Využívame štyri geografické lokality. Pre Prievidzu je to areál Bane Cigeľ, kde chceme využiť miestne obnoviteľné zdroje, ďalej priemyselný areál, kde bude plynová kotolňa. Pre Nováky chceme využiť banský areál Laskár, kde rovnako pôjde o obnoviteľné zdroje. V prípade Zemianskych Kostolian ide o miestnu starú kotolňu a z tejto bude vykurovaná celá obec," priblížil.

Dodávky tepla bude PTH zabezpečovať pre Prievidzu, Zemianske Kostoľany a Nováky, v Novákoch bude teplo distribuovať spoločnosť Benet tak ako doposiaľ.

Viac správ zo Slovenska

Kritika

Mestský poslanec Branislav Gigac kritizoval, že správa neobsahovala kvantifikované zdroje financovania či zdroje, ktoré už firma na projekt vynaložila. Januščák reagoval, že ešte nevie spresniť výšku jednotlivých zdrojov, rozpočet je podľa neho v súčasnosti len orientačný a jeho výšku bude vedieť po realizácii verejného obstarávania.

„PTH má smernicu na výber dodávateľov, každá jedna zmluva nad 30 000 eur musí prejsť výberovým konaním a odobriť to musí dozorná rada," doplnil Januščák. Firma podľa neho investovala doposiaľ desiatky tisíc eur. Gigac navrhol, aby o správe po doplnení informácií rokovalo zastupiteľstvo v septembri. Návrh jeho kolegovia neschválili.

Správy z hornej Nitry

Distribútor tepla pre hornú Nitru

V súvislosti s projektom zabezpečila firma všetky geodetické práce a geometrické zamerania, vysporiadala pozemky. Rovnako vypracovala projekty pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie, čaká na právoplatné rozhodnutie v rámci zisťovacieho konania v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie a pripravuje verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, ktoré plánuje vyhlásiť do konca septembra, avizoval Januščák. Projekt chce distribútor tepla financovať z vlastných zdrojov, štrukturálnych fondov a úveru.

Spoločnosť bude od 1. septembra tohto roka na základe zmluvy so Slovenskými elektrárňami distribútorom a dodávateľom tepla pre hornú Nitru.

Väčšinovým akcionárom s 51-percentným podielom v spoločnosti je mesto Prievidza, menšinovým sú Hornonitrianske bane Prievidza.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM