Katarína Vlčková Správy

Deň otvorených dverí v meteostanici: Ľudia na vlastné oči videli celú kopu zaujímavostí

Pri príležitosti Svetového meteorologického dňa a Svetového dňa vody sa otvorili brány na Meteorologickej stanici v Prievidzi. Záujemcovia sa mohli dozvedieť veľa informácií, napríklad aj to, na čo kedysi stanica slúžila.

Ilustračný obrázok k článku Deň otvorených dverí v meteostanici: Ľudia na vlastné oči videli celú kopu zaujímavostí
Zdroj: TASR

Návštevníci stanice si mohli prezrieť ako funguje meranie teploty, vlhkosti, rýchlosti vetra, tlaku a niekoľko ďalších úkonov. Podľa vedúcej meteostanice Štefánie Sczyrzickej sa deti aj dospelí o meteorológiu zaujímajú. „Boli tu rodičia s chlapcom, ktorý to chce dokonca študovať. Jeden 6-ročný chlapec sa zase pýtal, či si môže prístroje odfotiť,“ povedala. Zároveň dodala, že oproti minulému roku mali menšiu návštevnosť, návštevníkom sa ale dalo viac venovať.

Meteostanicu navštívil aj Handlovčan Jozef so svojim vnúčikom. Sám sa venuje amatérskemu sledovaniu počasia. „Je celkom zaujímavé vidieť, ako sa počasie meria a tvorí. Niečo vieme, o niečom sa dáme poučiť,“ povedal. Hneď na to si zaspomínal na mínus tridsiatky, ktoré kedysi trápili Handlovú.

Pracovisko hydrometeorolo­gického ústavu v Prievidzi bolo kedysi leteckou stanicou, teraz funguje ako symbolická, predpovedná stanica. Údaje využívajú okrem iných bojnické kúpele i teplárne.„Voľa­kedy sme boli začlenení medzi stanice ako je Bratislava a Košice, na ktorých je skutočne veľká letecká prevádzka. Tu je tiež veľká prevádzka, ale sú to stále len športové lietadlá. A piloti týchto lietadiel nie sú povinní chodiť si k nám po údaje,“ dodala Sczyrzická.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM