Kultúra

Deň obcí Pravnianskej doliny: Festival v Nitrianskom Pravne lákal, FOTO

Karpatsko-nemeckú menšinu pripomenul Deň obcí Pravnianskej doliny. Ako to tam vyzeralo?

Ilustračný obrázok k článku Deň obcí Pravnianskej doliny: Festival v Nitrianskom Pravne lákal, FOTO
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Festivalu folklóru, tradičných remesiel a regionálnych chutí patrila sobota v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza. Na siedmom ročníku Dňa obcí Pravnianskej doliny sa návštevníci zoznámili s tvorivou tkáčskou dielňou a pripomenuli si karpatsko-nemeckú menšinu, ktorá v Pravnianskej doline žila a žije.

Dobré vzťahy

Dejiskom Dňa obcí /ravnianskej doliny bolo tradične námestie v Nitrianskom Pravne, ktoré je strediskovou obcou. „Jeho cieľom je, aby sa mohli prezentovať všetky obce Hornonitria a aby sme zachovávali naše tradície, ktoré v tomto národnostne zmiešanom území máme," povedala projektová manažérka občianskeho združenia Hornonitrie Radka Tarabčíková.

Hornonitrie je podľa nej zmiešané územie, na ktorom historicky žili karpatskí Nemci, ktorí osídľovali toto územie, a takisto i Slováci. „Podstatou nášho podujatia je, aby sme udržiavali dobré vzťahy v rámci karpatsko-nemeckých a ostatných spolkov, ktoré tu fungujú. Deň obcí Pravnianskej doliny tak podporuje toto spolužitie i prácu jednotlivých spolkov," ozrejmila.

Správy z hornej Nitry

Výnimočnosť akcie

Súčasťou podujatia bolo i predstavenie tradičných ľudových remesiel z doliny i karpatsko-nemeckých skupín, karpatskí Nemci tam majú totiž svoje osídlenie, či už v Tužine, Malinovej alebo Kľačne, priblížil prezident OZ Hornonitrie a starosta Tužiny Miroslav Dzina.

„Výnimočnosťou akcie bola i tkáčska dielňa. Boli tu krosná, priadky i ženičky, ktoré učili návštevníkov priasť ‚cigánske‘ tkanice," doplnila Tarabčíková.

Obce z Pravnianskej doliny pripravili pre návštevníkov i regionálne pochúťky. „Rozvoniavali tu tradičné jedlá, ktoré sa v dedinách varievali a varievajú. Tužina tento rok laborovala, lebo sme mali pripraviť zabíjačkovú kašu, ale nakoniec sa nám to nepodarilo, lebo niekto nemohol. Nakoniec sme navarili šošovicovú polievku. Špecifická je tým, že v nej máme veľa údeného mäsa, je bez smotany, lebo je na sladko, a sú v nej párky," dodal Dzina.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Takto to vyzeralo na festivale.

OBRAZOM: Deň obcí Pravnianskej doliny
3
Galéria
Zdroj: TASR/Alexandra Moštková

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM