Radoslav Svitok Rôzne

Deň bielych ruží

V tomto roku Mesto Handlová zakladá novú tradíciu – Deň bielych ruží. 10. august 2011 je historicky prvý pamätný Deň obetí banských nešťastí Slovenskej republiky. V Handlovej si ho budú pripomínať ako Deň bielych ruží.

Udalosti prisúdili Handlovej, aby sa stala nositeľom myšlienky pamätného dňa, ktorý by sa mal stať výnimočným v kolorite spoločenského života, odlišným od ostatných pamätných dní Slovenskej republiky v meste. Handlová je spätá s baníctvom od roku 1909, je „matkou“ všetkých uhoľných baní na Slovensku. Preto keď NR SR schválila 10. august, ako Deň obetí banských nešťastí z historického hľadiska si takýto pamätný deň zaslúži byť odlišným práve v tomto meste. V roku 2011 si ho všetci na Slovensku majú možnosť pripomenúť vôbec po prvý krát v histórii.

Na stretnutí zástupcov HBP, a.s. a mesta Handlová, ktoré inicioval primátor mesta Handlová Ing. Rudolf Podoba, boli ako symbol tohto dňa vybrané biele ruže. Biela ako farba nevinnosti, zelené lístky – farba nádeje, že sa takáto tragédia už nikdy nestane. Pamätník baníkom na Ul. 29. augusta v Handlovej bude preto jeden deň v roku ovenčený bielymi ružami. Tento pamätný deň reaguje najmä na  najväčšiu banskú tragédiu v dejinách slovenského baníctva, ktorá sa udiala 10. augusta 2009 v bani Handlová. V tento deň vyhaslo 20 baníckych životov. Mesto a jeho obyvatelia na tento deň nikdy nezabudnú. Rok po tragédii bola osadená pri pamätníku pamätná tabuľa, ktorú vytvoril Handlovčan akademický maliar Rudolf Cigánik. Mesto navštívilo viacero vládnych delegácií vrátane premiérky SR, ktorá odhalila pamätnú tabuľu. Pochod mestom bol dôstojnou spomienkou, konal sa koncert. Ešte rok po… to bol pre Handlovú silný emočný zážitok.

Handlovská tragédia bezpochyby ukázala, že celoslovenská verejnosť si váži prácu ľudí, ktorí sa denno-denne ponárajú do hlbín zeme a vynášajú na povrch suroviny, s ktorými sa delia v podobe energií so všetkými občanmi našej republiky. Spoluúčasť a solidarita s touto tragédiou bola celospoločenská. A preto je na mieste, aby sa 10. august stal pamätným dňom banských tragédií v kalendári Slovenskej republiky, ako spomienka na všetkých baníkov, ktorí pri výkone svojho povolania prišli o svoje životy. V tento pamätný deň si bude Slovensko pripomínať viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na slovenskom území. (z dôvodovej správy návrhu zákona)

Mesto Handlová nechce ani do budúcnosti organizovať ľudí, ktorí si spomenú. Mesto Handlová chce zanechať odkaz pre všetkých, aj okoloidúcich: Pristavte sa v stredu 10. augusta 2011 pri Pamätníku baníkov na Ul. 29. augusta v Handlovej, ktorý si ľudia spontánne vybrali v roku 2009 ako miesto piety a spomienky. Položením bielej ruže vzdáte úctu baníkom, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania v baniach na celom Slovensku. Nie je v silách nikoho vrátiť pozostalým, čo im baňa vzala, no prejavy spolupatričnosti a úcty zosnulým baníkom sú odkazom ich večnej pamiatky. Poznámka: Pamätník je prístupný z hlavnej cesty I/50 v Handlovej a je možné pristavenie aj pre motorizovanú verejnosť.

Tradičný program Dňa bielych ruží v Handlovej Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia zvony – Posledné spojenie s baníkmi v podzemí z 10.8.2009, počas celého dňa môžu pozostalí verejnosť, delegácie, položiť k pamätníku bielu ružu a večer – 18.00 h sa bude konať stretnutie pri pamätníku za účasti vedenia mesta, prípadne ďalších delegácií za účasti členov Handlovského baníckeho spolku. (Očakáva sa účasť prezidenta SR).

Aj do budúcnosti si tento pamätný deň chcú v Handlovej pripomínať ako Deň bielych ruží, kedy pamätník baníkom na Ul. 29. augusta v Handlovej bude ovenčený bielymi ružami a tým sa stane výnimočným v kolorite spoločenského života mesta, možno i Slovenska.

O Pamätnom dni Slovenskej republiky – Deň obetí banských nešťastí

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky na svojom rokovaní dňa 26. 10.2010 schvá­lili návrh poslanca Vladimíra Jánoša, na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č.241/1993 Z.z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov, na vyhlásenie pamätného dňa – 10. august Deň obetí banských nešťastí. Návrh podporilo z prítomných 136 poslancov 129, pričom siedmi sa zdržali a jeden poslanec nehlasoval. Žiadny s poslancov tento pamätný deň nespochybnil a nezahlasoval proti. Zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011 a pamätný deň si tak pripomíname na Slovensku historicky po prvýkrát. Predkladaný návrh zákona podporili a iniciovali najmä Združenie baníckych spolkov a cechov Slovenska, ktoré zastrešuje 14 stavovských združení, Slovenská banská komora, Slovenská banská spoločnosť, Odborový zväz pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banské mestá Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava, Veľký Krtíš.

De? bielych ruží
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM