Zuzana Vajayová Rôzne

Ďalším stretnutím dnes pokračuje projekt Zaostrené na seniorov

Ďalším stretnutím na tému prevencie kriminality dnes v kultúrnom dome v Jalovci (okres Prievidza) pokračuje Regionálne kultúrne centrum (RKC) v Prievidzi v úspešnom preventívno-vzdelávacom projekte s názvom Zaostrené na seniorov, ktorý je zameraný na

„Projekt vychádza z predpokladu, že seniori sa stávajú častejšie terčom pre podvodníkov a zlodejov, ktorí využívajú ich vek, dôverčivosť a neinformovanosť na páchanie trestných činov. Zároveň vypĺňa prázdny priestor v komunikácii so staršími ľuďmi a zohľadňuje pritom špecifickosť ich vnímania sveta,“ uviedla pre TASR autorka projektu a manažérka kultúry RKC Monika Ergangová.

Spoluorganizátorom je Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) v Prievidzi. Projekt zahŕňa prednášky preventistky PZ z praxe, vychádzajúce z kriminálnych prípadov a ponúka seniorom návody a pomôcky ako reflexné pásky či testovacie perá na overenie pravosti eurobankoviek na zvládnutie nástrah súčasného sveta.

Projekt prebieha od roku 2009. Pôvodne mal trvať štyri mesiace, no pre veľký záujem pokračuje dodnes. „Boli sme už takmer vo všetkých obciach okresu Prievidza i Partizánske a stále máme žiadosti o ďalšie stretnutia, prípadne chcú besedu zopakovať,“ podotkla Ergangová.

Ako ďalej uviedla, stretnutia znamenali jednoznačný prínos v informovanosti seniorov o danej problematike. „Seniori sa mnohým informáciám čudovali, nevedeli o nich. Veľmi ich zaujali premyslené taktiky podvodníkov a uvedomili si, že musia byť skutočne opatrnejší, nebyť doma stále osamote, stretávať sa viac s priateľmi a zaujímať sa o dianie v obci, vo svete,“ skonštatovala.

Veľkým bonusom je podľa Ergangovej to, že vďaka grantu, ktorý sa organizátorom podarilo získať už druhýkrát, seniorom rozdávajú organizátori testovacie perá na overenie pravosti bankoviek a reflexne pásky.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM