Martin Valenta Iné športy

Ďalšie dve zlaté medaily z paralympiády na Slovensko

LAZANY. Slovensko má z X. zimných paralympijských hier v kanadskom Vancouveri už tri zlaté medaily. Zrakovo postihnutý Jakub Krako s navádzačom Jurajom Mederom po slalome nenašli premožiteľov ani v obrovskom slalome a vybojovali si na svahoch v Creek

„Bolo to super. Trať bola tvrdá napriek tomu, že pršalo. Dážď som ignoroval, zaujímala ma iba bránka, ktorá bola predo mnou a Ďuro, ktorý mi kreslil stopu. Podarilo sa nám to, zišli sme dole s dosť tesným rozdielom, udržali sme si náskok z prvého kola, takže je to super,“ tešil sa v cieli po stolnom tenistovi na vozíčku Jánovi Riapošovi druhý slovenský dvojnásobný zlatý paralympionik. Za svojím navádzačom Jurajom Mederom išiel skutočne na doraz, na hranici rizika. „My tak vždy jazdíme. Keď sa mi vzdiali, ja ho dobre nevidím, idem pomalšie, opatrnejšie. Čím sme pri sebe bližšie, tým je to pre mňa lepšie,“ vysvetľoval „taktiku“ jazdy Jakub Krako.

Skákali od radosti Po prvom kole len prebehli mixzónou, ani sa pri čakajúcich novinároch nezastavili. „Pršalo. Chcel som sa čo najskôr dostať do tepla, prezliecť sa a oddýchnuť si. Cez prestávku medzi prvým a druhým kolom som si dokonca na chvíľu zdriemol, prišiel som na štart druhého kola vynikajúco zregenerovaný,“ pokračovala ešte len 19-ročná hviezda zjazdárskych súťaží zrakovo postihnutých vo Vancouvri. „Boli to veľmi ťažké a vyrovnané preteky. Výsledky hovoria samé za seba, rozdiely sú stotinové. Poveternostné podmienky boli veľmi zlé – dážď, zima. Sme kompletne premočení. Náš cieľ bol jasný. Po prvom kole bolo jasné, že to máme rozohrané na ďalšie zlato. Maximálne sme sa sústredili, nič okolo seba sme nevnímali. Sme obaja veľmi šťastní,“ pridal sa navádzač Juraj Medera. „Skáčeme od radosti, vychutnávame si tie nádherné pocity. Som neskutočne šťastný, že sa nám to podarilo. Jakub dokázal, že už vie jazdiť nielen slalom, ale aj obrovský slalom,“ neskrýval nadšenie ani tréner Dušan Šimo. Jakub má pred sebou na vancouverskej paralympiáde ešte tri disciplíny – super G, zjazd a superkombináciu. „Uvidíme, ako to pôjde ďalej. Nechcem predbiehať, nepýtajte sa ma na to, čo bude. Keď príde ďalšia medaila, budem sa tešiť, keď nie, nič sa nedeje,“ prejavil správny nadhľad študent Ekonomickej univerzity v Bratislave a člen lyžiarskeho klubu Pegas Remata.

Má už dve zlaté Má už teda vo svojej zbierke druhé paralympijské zlato. „To slalomové bolo asi ťažšie. Do druhého kola sme vtedy išli z druhej pozície, jazda bola doslova na hrane rizika. Asi si ju cením o trochu viac, bola to moja životná jazda. Toto bolo však tiež len o chlp. Opakujem, som nesmierne šťastný, je to fantastické,“ žiaril šťastím Jakub Krako. „Vedeli sme, že treba ísť hop alebo trop. Keďže sme mali pred štvrtými veľký náskok, uvedomovali sme si, že pokiaľ dôjdeme do cieľa, medaila by nám ujsť nemala. Nerobím rozdiely medzi prvou a druhou zlatou. Prvá je však vždy prvá, aj keď druhá frajerka môže byť niekedy lepšia ako prvá,“ zasmial sa 25-ročný Krakov navádzač. „V každom prípade je to krásne a tešíme sa na ďalšie preteky,“ uzavrel Juraj Medera.

ďalšimi, ktorí zvíťazili sú Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou v daždivom poćasi na ojedinele dlhom obrovskom slalome. ALe ako povedali, nemali strach, už od rána si pospevolali prśí prší. A tak v dobrej nálade prišli do cieľa, ktorý im priniesol zlato.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM