Jakub Forgács Správy

Dajte si bacha na novinku: Pitie alkoholu na území mesta bude zakázané!

Mnohí obyvatelia Prievidze sa sťažovali na pitie na verejnosti. Problémom sa zaoberali mestskí poslanci, ktorí schválili nové nariadenie. Prečítajte si, čo presne sa zmenilo a aká pokuta vám za pitie alkoholu na verejnosti hrozí.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si bacha na novinku: Pitie alkoholu na území mesta bude zakázané!
Foto: Tomáš Šuhajda

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Prievidzi schválili na svojom poslednom rokovaní vo štvrtok všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o zákaze podávania a požívania alkoholických nápojov na území mesta. VZN nadobudne účinnosť v polovici novembra. Informoval o tom hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Na pitie alkoholu sa sťažujú samotní občania

Návrh VZN predložila Mestská polícia (MsP) Prievidza, ktorá sa opakovane stretáva s problematikou požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách mimo miest na to určených alebo mimo podujatí, kedy má jeho organizátor zákonom určenú zodpovednosť za zachovanie poriadku počas jeho priebehu, za dodržiavanie príslušných zdravotno-hygienických, požiarnych, bezpečnostných a iných právnych predpisov, čo má negatívny vplyv na čistotu, bezpečnosť a verejný poriadok v meste Prievidza.

„Na MsP sa obracajú občania s oznámeniami o požívaní alkoholických nápojov na verejných priestranstvách, najmä na miestach, ako sú námestia, obytné zóny v rámci sídlisk, kde osoby požívajúce alkoholické nápoje následne znečisťujú verejné priestranstvá močením, odhadzovaním odpadkov, ohorkov z cigariet, krikom, hulákaním a podobne, čo chápu ako dôsledok požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách a žiadajú MsP o pomoc,“ objasnil Ďureje.

Za porušenie nariadenia hrozí pokuta

Predmetné VZN zakazuje podávanie a požívanie alkoholických nápojov na celom území mesta, vrátane jeho prímestských častí Veľká Lehôtka, Malá Lehôtka a Hradec. Neplatí pre exteriérové sedenie, terasy zariadení poskytujúcich občerstvenie, reštauračné alebo pohostinské služby, tiež priestor verejných ohnísk určených na grilovanie, napríklad v Lesoparku, trhové podujatia a jarmoky organizované mestom. „Porušenie tohto VZN sa berie ako priestupok a polícia môže previnilcovi uložiť na mieste blokovú pokutu do výšky 33 eur,“ upozornil Vít Zajac z MsP Prievidza.

„Cieľom tohto VZN je zabezpečiť ochranu zdravých podmienok a spôsobu života obyvateľov mesta Prievidza a ochranu verejného poriadku,“ uzavrel Ďureje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM