Martin Valenta Krimi

Čo riešila mestská polícia za posledné dni

udalosti za obdobie od 29.3.do 4.4. 2010

29.3. 2010

• 10:50 hod. obyvatelia mesta oznámili, že pri nádoby na komunálny odpad pri bytovom dome vyložil vodič z motorového vozidla hrubý odpad. Šetrením bolo zistené, že išlo o Jozefa G.(1960) z Prievidze, ktorý bol riešený v zmysle zákona a založenú skládku odstránil.

• 15:05 hod. hliadka MsP zistila v blízkosti kontajnerov na separovaný odpad dva balíky kartónov, ktoré zjavne pochádzali z blízkej podnikateľskej prevádzky. Vyťažením vedúcej bolo zistené, že odpad pochádza z ich podnikateľskej činnosti. Ako dôvod uviedla preplnenie kontajnera na zber papiera, čo bolo oznámené oprávnenej organizácii. Priestupok bol prejednaný v zmysle zákona, odpad bol z verejného priestranstva odstránený.

• 16:55 hod. hliadka zistila značné zadymovanie okolia pri garážach na Južnom obchvate. Nachádzal sa tu Jozef Z.(1940) z Prievidze, ktorý spaľoval staré matrace. Po poučení o zákonnom nakladaní s odpadom oheň okamžite uhasil a bola mu uložená pokuta v blokovom konaní.

• 18:20 hod. bol zistený a prejednaný priestupok voľného pohybu psa na verejnosti. Ten pobehoval v okolí bytového domu, kde sa hrali deti. Hliadka MsP zistila jeho držiteľa. Išlo o Ondreja G. z Prievidze, ktorému uložila pokutu v blokovom konaní.

• 22:05 hod. obyvateľka mesta oznámila, že po spoločnej v byte jej začal hrubo nadávať bývalý druh. Hliadka MsP zistila že oznamovateľka aj podozrivý z priestupku Juraj P.(1957) sú značne pod vplyvom alkoholu. Obe osoby si navzájom hlasno vulgárne nadávali a neustále sa pokúšali o vzájomné napadnutie, pričom dochádzalo aj k rušeniu nočného pokoja. Obe osoby boli na mieste riešené v zmysle zákona a J.P. následne z bytu odišiel.

• 22:40 hod. obyvateľ mesta oznámil, že mu na bytový zvonček sústavne vyzváňa neznáme, veľmi opité dievča. Hliadka MsP zistila, že išlo o mladistvú Bibiánu K.(1992), u ktorej bola následne vykonaná orientačná dychová skúška na zistenie požitia alkoholu s výsledkom 2,44 promile. Pre dievča si prišiel zákonný zástupca, podanie alkoholu mladistvej je v objasňovaní MsP.

30.3. 2010

• 07:25 hod. hliadka MsP zistila osobu, ležiacu pod stromom za budovou herne blízko centra mesta. Jednalo sa o muža, ktorý na slovný podnet nereagoval a vzhľadom na vonkajšie príznaky nejavil známky života. Udalosť bola oznámená dispečingu RZP aj Policajnému zboru SR. Privolaný lekár skonštatoval smrť osoby. Išlo o bezprístrešného obyvateľa mesta Prievidza.

• 17:05 hod. kamera MsP zachytila podozrivé správanie muža, ktorý niečo ukladal do nádob na komunálny odpad a separovaný zber. Hliadka MsP na mieste zistila, že išlo o papierový odpad, pochádzajúci z podnikateľskej činnosti, čo je v rozpore s platným VZN mesta. Priestupku sa dopustil Pavel B.(1963) z Prievidze, vec je v objasňovaní MsP.

• 21:05 hod. obyvateľka mesta oznámila, že pred vchodom do ich bytového domu neznámy opitý mladík najskôr nadával a potom rozbil sklenú výplň na vchodových dverách. Hliadka MsP sa na mieste zistila, že sklo na vchodových dverách bolo rozbité a na zemi bolo vidieť stopy krvi. Po dokumentácii poškodenia hliadka šetrením podľa popisu osoby zistila páchateľa priestupku. Jednalo o Michala V.(1987) z Handlovej, ktorý sa k veci priznal, no dôvod svojho konania nechcel uviesť. Za priestupok proti majetku mu bola uložená bloková pokuta, vzniknutú škodu je povinný v plnej miere uhradiť.

31.3. 2010

• 03:55 hod. hliadka MsP preverila oznámenie o rušení nočného pokoja hlasnou hudbou. Išlo o pohostinskú prevádzku, ktorá bola uzamknutá, ale vnútri sa nachádzal zodpovedný vedúci, ktorý hudbu z prehrávača omylom prepol do vonkajšieho reproduktora. Vec bola riešená v zmysle zákona.

• 09:40 hod. hliadka MsP zistila dopravnú nehodu, pričom vozidlo narazilo do dopravného značenia na cestnom ostrovčeku. Vec bola oznámená Policajnému zboru SR aj správcovi komunikácie z dôvodu poškodenia dopravného značenia. K újme na zdraví pri nehode nedošlo.

• 09:45 hod. obyvateľ mesta oznámil, že na Námestí slobody pred vchodom do pohostinstva stojí polonahá osoba – bezdomovec, ktorý „vyzerá ako nepríčetný“. Hliadka MsP zistila, že išlo o V.S.(1956), ktorého predtým vykázali z úradnej budovy a neskôr sedel na obrubníku v blízkosti hlavnej cesty. Privolaná sanitka ho previezla na ošetrenie.

• 12:50 hod. bolo preverené oznámenie o podomovom predaji tovaru v lokalite sídliska Zapotôčky. Hliadka MsP zistila osoby, podozrivé z predaja. Išlo o občianky Rumunska, ktoré na mieste nevedeli preukázať svoju totožnosť. Až po ich predvedení na MsP bolo zistené, že išlo o R.G. (1989) a I.G.(1979). Menovaným boli uložené blokové pokuty.

• 15:45 hod. čašník z Čínskej reštaurácie zadržal zákazníka, ktorý skonzumoval jedlo a ušiel bez zaplatenia. Vec oznámil MsP. Podozrivým z priestupku bol Denis R.(1993) z Lehoty pod Vtáčnikom, ktorý nezaplatením účtu spôsobil škodu vo výške 10, 99 €. Menovaný opakovane tvrdil, že nezaplatil z dôvodu straty peňaženky aj s dokladmi. Po jeho predvedení bolo zistené, že peňaženku aj s hotovosťou mal pri sebe a počas objasňovania sa k úmyselnému spôsobeniu škody na majetku priznal. Mladistvý v sprievode zákonného zástupcu v prevádzke účet za konzumáciu zaplatil, priestupok bol prejednaný uložením blokovej pokuty.

• 18:10 hod. obyvateľ mesta oznámil, že na Ul. Murgaša pri kontajneroch na domový odpad leží bezdomovec, ktorý znečistil svoje okolie. Hliadka MsP zistila, že išlo o Ladislava H.(1948) z Prievidze, ktorý bol napomenutý a neporiadok po sebe upratal.

• 18:50 hod. bolo na MsP oznámené napadnutie muža priamo v pohostinskej prevádzke. Poškodený utrpel krvácajúce zranenie hlavy. Ako uviedol, dvaja útočníci ho napadli a udierali stoličkou vnútri podniku a následne aj vonku. Páchatelia z miesta ušli, no incident zaznamenala bezpečnostná kamera. Zranenia poškodeného si vyžiadali lekárske ošetrenie. Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu výtržníctva bola vec oznámená Policajnému zboru SR.

1.4. 2010

• 11:30 hod. obyvateľka mesta oznámila, že po ulici aj súkromných pozemkoch voľne pobehuje pes. Hliadka MsP zistila, že k voľnému pohybu psa dochádzalo opakovane, pričom jeho držiteľom je Jozef K.(1960) z Prievidze. Preverením prihlasovacej povinnosti bolo zistené, že pes nie je vedený v evidencii mesta Prievidza. Uvedené priestupky boli prejednané uložením blokovej pokuty a držiteľ psa je povinný ho prihlásiť v stanovenej lehote.

• 17:25 hod. na železničnej stanici sa nachádzala staršia pani, ktorá bola zjavne dezorientovaná a žiadala vydanie cestovného lístka na vlak do Prievidze. Išlo o obyvateľku mesta (1920), ktorej príbuzní boli hliadkou MsP vyrozumení a pre pani vzápätí prišli.

2.4. 2010

• 02:25 hod. obyvateľka mesta oznámila, že po príchode z práce domov zistila poškodenie vchodových dverí do svojho bytu. Hliadka MsP zistila, že sa jednalo o poškodenie dverí v oblasti pántov aj zámky. Vzhľadom na okolnosti veci aj výšku spôsobenej škody bola vec oznámená Policajnému zboru SR ako podozrenie z krádeže vlámaním.

• 19:25 hod. hliadka MsP zadržala osobu, na ktorú bol vydaný príkaz na zatknutie. Jednalo sa o Ladislava Ď.(1978) z Prievidze, ktorý bol predvedený a odovzdaný na OO PZ Prievidza.

• 23:00 hod. bolo na MsP oznámené poškodzovanie smetných nádob, čoho sa mala dopúšťať skupinka mládeže. Hliadky MsP zistili niekoľko prevrátených smetných košov, ktorých obsah bol vysypaný na verejné priestranstvo. Jeden zo sáčkov z odpadkami skončil aj na zaparkovanom motorovom vozidle. Hliadkam MsP sa podarilo zadržať jedného z podozrivých. Išlo o Jána Š.(1993) z Prievidze, ktorý bol predvedený na MsP. Orientačná dychová skúška mu preukázala požitie alkoholu v objeme 1,06 promile. Mladistvú osobu si prevzal na MsP jeho rodič. Nasledujúci deň bolo objasňovaním preukázané, že alkohol mu podala Lucia P.(1991), ktorej bola uložená bloková pokuta. J.Š. nebolo preukázané poškodzovanie majetku a bol riešený len za neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa, keď napriek výzve príslušníka MsP pokračoval v úteku z miesta vandalizmu. Šetrením boli zistené ďalšie údaje, smerujúce k odhaleniu osôb, ktoré sa dopustili priestupku. Ide o mladistvých obyvateľov mesta Prievidza, vec je v objasňovaní MsP.

3.4. 2010

• 01:00 hod. obyvateľ mesta oznámil, že v pohostinstve dochádza k roztržke medzi personálom a zákazníkom, kôli čomu nie je možné spraviť „záverečnú“. Hliadka MsP zistila, že v prevádzke jedna zákazníčka slovne a neskôr fyzicky napadla obsluhujúcu, ktorá utrpela poranenie ruky. Poškodená uviedla, že vyhľadá lekárske ošetrenie. Podozrivou z priestupku bola Michaela M.(1988) z Prievidze, ktorá bola zjavne pod vplyvom alkoholu. Do stanovenia povahy prípadného zranenia poškodenej je vec v objasňovaní MsP ako podozrenie z priestupku na úseku občianskeho spolunažívania.

• 10:35 hod. v predajni OD Jednota zadržali osobu, podozrivú z krádeže tovaru. Hliadka MsP na mieste zistila, že priestupku proti majetku sa dopustil Rudolf D.(1948) z Prievidze, ktorý odcudzil sladkosti v hodnote 0,38 €. Vec bola prejednaná na mieste uložením blokovej pokuty.

4.4. 2010

• 00:05 hod. bolo na MsP oznámené rušenie nočného kľudu v byte hlučným správaním. Hliadka MsP na mieste uložila blokovú pokutu Ondrejovi M.(1988) z Prievidze s výzvou, aby od podobného konania upustil.

• 18:45 hod. motohliadka MsP zaregistrovala cyklistu, ktorý počas jazdy na bicykli náhle vošiel smerom ku stredu vozovky do dráhy služobného motorového vozidla, čím takmer došlo k dopravnej nehode. Hliadka vodiča zastavila, pričom bolo evidentné, že tento je značne pod vplyvom alkoholu. Muž sa začal voči hliadke MsP správať vulgárne, agresívne a neskôr sa dokonca pokúsil o útek, čomu hliadka zabránila až s použitím donucovacích prostriedkov. Následne bol predvedený na OO PZ Prievidza, kde bola zistená jeho totožnosť. Išlo o Stanislava V.(1951) z Prievidze. Vec je v riešení PZ SR.

Nálezy vecí v 13. týždni

• 1.4. zväzok kľúčov s príveskom, nájdený na Ul. Na Karasiny v Prievidzi

Priestupky pri vedení psov

V priebehu týždňa MsP zistila a riešila 25 priestupkov, súvisiacich s voľným pohybom psov na verejnosti. Prípady boli prejednané v zmysle zákona.

Fajčenie napriek zákazu

Pravidelnými kontrolami bolo zistených 7 priestupkov, spáchaných porušovaním zákazu fajčenia na vyhradených miestach. Išlo spravidla o stanicu SAD, zastávky MHD v meste aj priestory školských zariadení. Priestupky boli riešené v zmysle zákona.

Znečisťovanie a záber verejného priestranstva

Bolo zistené v 17 prípadoch, kde išlo nielen o odhadzovanie odpadkov, ale aj o nevhodné sedenie na lavičkách, vykonávanie telesnej potreby a založenie nepovolených skládok. V 2 prípadoch boli uložené blokové pokuty za záber verejného priestranstva motorovým vozidlom-tzv. trvalé parkovanie, kde išlo o nepojazdné alebo havarované vozidlá. Kamerovým systémom boli zistené a dokumentované 2 priestupky, spáchané jazdou na bicykli po námestiach. Priestupky boli prejednané v zmysle zákona.

Počet zistených a objasnených priestupkov podľa zákona č. 372/90 Zb. o priestupkoch v platnom znení:

• 189

• V priebehu uplynulého týždňa MsP v Prievidzi vykonala 89 výjazdov na základe oznamov občanov mesta na tel. linku č. 159, osobných oznamov a výjazdy na základe oznamu na tel. linku č. 51 11 534 alebo prostredníctvom rádiostanice.

• V priebehu uplynulého týždňa MsP v Prievidzi na základe zistení z kamerového systému operačným MsP a operátormi MKS vykonala 35 výjazdov, na základe ktorých bolo prejednaných 23 priestupkov.

plk. JUDr. Marián Mikula
náčelník MsP Prievidza

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM