Katarína Vlčková Rôzne

Cestovanie v Prievidzi ZADARMO: Vystúpte z aút a nasadnite na MHD!

Deň mobility v Prievidzi zavíta k nám aj tento rok. Metropola hornej Nitry sa zapojí opäť do Európskeho týždňa mobility už o niekoľko dní. Pozrite, kedy sa dá povoziť v MHD úplne zadarmo a nielen to.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie v Prievidzi ZADARMO: Vystúpte z aút a nasadnite na MHD!
Zdroj: TASR

Už tradične sa koniec septembra viaže v celej Európe ku Dňu mobility. Na Slovensku prebehne Európsy týždeň mobility od 16. do 22. septembra v duchu naše Ulice naša voľba. V Prievidzi bude 22. septembra.

V jeden deň zadarmo na vodičák

„Po minuloročnom úspešnom Dni mobility v Prievidzi sme sa rozhodli zorganizovať rovnakú akciu aj v tomto roku. Opäť bude na Námestí slobody mobilné dopravné ihrisko na ktorom sa bude vyučovať dopravná výchova žiakom a počas celého dňa budú môcť ľudia využiť MHD v Prievidzi zdarma. Stačí ak sa preukážu vodičským preukazom, čím deklarujú, že svoje autá nechali doma a uprednostnili verejnú dopravu. A práve to je význam celej tejto akcie,“ opísala dôvody Dňa mobility 2014 primátorka mesta Katarína Macháčková.

Generálny riaditeľ SAD Prievidza Michal Danko potvrdil, že bezplatné cestovanie bude možné len s platným vodičským preukazom.„MHD bude v týchto podmienkach zdarma počas celého dňa, teda 22.septembra 2014,“ povedal a dodal, že uprednostnením verejnej ekologickej dopravy pred individuálnou má docieliť predovšetkým čistejšie životné prostredie a zvýšenie ekológie v mestách v oblasti dopravy.

Deň mobility na námestí

Akciu bude sprevádzať aj sprievodný program. Na Námestí slobody bude umiestnené dopravné ihrisko, na ktorom bude autoškola EKO UNIVERS vyučovať dopravnú výchovu žiakom základnej školy. Budete sa môcť dozvedieť aj niečo viac o verejnej doprave MHD. Na programe sa budú podieľať aj dopravní policajti a hasiči z Prievidze, či žiaci Piaristickej ZŠ Františka Hanáka. „Bezpečnosť školákov a vôbec chodcov na cestách by mala byť našou prioritou a preto musíme mladšiu generáciu vychovávať k zvýšenej bezpečnosti na cestách už v rannom veku. Nemôžeme problémy riešiť iba vtedy keď nastanú a keď je už neskoro, preto už dlhodobo organizujeme na školách dopravnú výchovu určenú žiakom 1. až 4. ročníka,“ uviedol František Králik z autoškoly EKO UNIVERS.

Takýto bude program

  • 9:00 – Otvorenie za účasti primátorky na Námestí slobody.
  • 9:15 až 12:00 – ukážky vyučovania dopravnej výchovy žiakov 1. – 4. ročníka ZŠ a ukážky dopravy vozidlami osôb s obmedzenou mobilitou v SAD Prievidza
  • 12:15 – Záver a zhodnotenie ukážok a práce na detskom dopravnom ihrisku

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM