Rôzne

Cestovanie autobusmi bude bezpečnejšie: V Partizánskom takto už zachránili životy

Autobus partizánskej MHD vybavili externým defibrilátorom. Na hornej Nitre tak pokračuje ich rozmiestňovanie.

Ilustračný obrázok k článku Cestovanie autobusmi bude bezpečnejšie: V Partizánskom takto už zachránili životy
Zdroj: Mesto Partizánske

Automatický externý defibrilátor (AED) môžu využiť pri záchrane života vodiči či cestujúci v prípade potreby v autobuse mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Partizánskom. Ide o v poradí piaty takýto prístroj v meste. S iniciatívou prišla miestna samospráva.

Rozloženie defibrilátorov

„Okrem defibrilátora, ktorý je priamo na autobusovej stanici, pribudne aj jeden do jedného z autobusov MHD. Ide o prvý prístroj v MHD v rámci hornej Nitry a piaty, ktorý je k dispozícii širokej občianskej verejnosti v rámci mesta," uviedol v stredu primátor Jozef Božik.

Dva prístroje podľa neho poskytla SAD Prievidza, tri vlastní samotné mesto. „Jeden je v prevádzke u mestskej polície (MsP). Hliadka, ktorá sa pohybuje v meste, ho tak má permanentne k dispozícii. Ďalší máme v domove sociálnych služieb, ktorý patrí mestu, a ďalší na športoviskách, teda letnom kúpalisku, prípadne futbalovom štadióne Karola Jokla alebo mestskej športovej hale. Tieto športoviská sú vedľa seba," dodal primátor.

Viac správ zo Slovenska

Zachránili ľudské životy

Útvar MsP získal AED v roku 2018 v rámci projektu tiesňovej linky záchrannej zdravotnej služby, všetkých príslušníkov zároveň vyškolili na jeho použitie, spomenul náčelník MsP Tomáš Trojan.

„Od tejto doby sa nám podarilo zachrániť vďaka prístroju tri ľudské životy. Za všetky spomeniem prípad 50-ročného muža, ktorý dostal zástavu krvného obehu, za pomoci defibrilátora sa príslušníkom MsP podarilo oživiť jeho životné funkcie a doteraz si užíva život," priblížil Trojan.

Správy z hornej Nitry

AED v SAD Prievidza

Vlani pred Vianocami umiestnil prievidzský dopravca AED na trojicu autobusových staníc v Prievidzi, Partizánskom a Bánovciach nad Bebravou, ozrejmila Linda Delgado Turcerová zo spoločnosti. „Prístroje sú umiestnené v klimatizovaných skrinkách, ktoré sú na číselné kódy. Takto sú dostupné širokej verejnosti. Ďalších päť máme v prímestskej doprave, tri z nich sú v okrese Prievidza a zvyšné dva v okresoch Bánovce nad Bebravou a Partizánske," doplnila Delgado Turcerová. Dopravca by podľa nej chcel umiestniť AED i do ďalších autobusov, ide však o finančne náročnú investíciu a závisí od počtu cestujúcich, dopravy a vyťaženosti liniek.

Mesto už má podľa primátora zabezpečenú asi väčšinu miest AED, s osadením prístrojov chce však pokračovať. „Takýchto zariadení nie je nikdy dosť a pokiaľ zachránia len jeden ľudský život, v našom prípade už tri, má to obrovský význam, lebo hodnota ľudského života je nevyčísliteľná," do­dal.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM