Rôzne

Čerešňový sad sa zmení: Macháčková o tom, čo všetko na Kopaniciach pribudne

Mesto Prievidza chce zabezpečiť revitalizáciu Čerešňového sadu na sídlisku Kopanice. Čo všetko je súčasťou projektu?

Ilustračný obrázok k článku Čerešňový sad sa zmení: Macháčková o tom, čo všetko na Kopaniciach pribudne
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Čerešňový sad na sídlisku Kopanice v Prievidzi prejde úpravou. Revitalizácia priestoru bude zahŕňať nové sadové úpravy, vybudovanie oddychovej zóny či realizáciu edukatívnych prvkov. Samospráva v tejto súvislosti vyhlásila výzvu na zabezpečenie projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie. Informovala o tom primátorka Katarína Macháčková.

Zeleň

Projekt bude riešiť dendrologický prieskum, ako i nové sadové úpravy. „Návrh ozelenenia územia musí zohľadňovať a vychádzať z celkového architektonického riešenia priestoru a podmienok prostredia," uviedla Macháčková.

Do návrhu nových sadových úprav bude musieť projektant podľa nej začleniť ako kostru zelene všetky pôvodné dreviny, ktoré dendrologický prieskum vyhodnotí ako hodnotné a perspektívne. „V území môže použiť okrem stromov aj ďalšie typy zelene, ako sú okrasné dreviny, kry a kvetinové záhony. Nové sadové úpravy budú zároveň riešiť návrh nevyhnutnej opravy existujúceho trávnika," doplnila.

Viac správ zo Slovenska

Chodníky a mobiliár

Realizačný projekt revitalizácie priestoru počíta i s návrhom oddychovej zóny so zachovaním prírodného charakteru územia, ako i návrhom dažďovej záhrady, ktorá bude slúžiť na zber dažďovej vody z priľahlých spevnených plôch. „Súčasťou projektu budú i chodníky s mlátovým povrchom, edukatívne prvky, príslušný mobiliár, ako lavičky a odpadkové koše,“ ozrejmila Macháčková.

„Prístup do priestoru Čerešňového sadu a chodníky je nutné navrhnúť tak, aby danú lokalitu mohli navštevovať a využívať aj osoby so zníženou schopnosťou pohybu a orientácie,“ dodala primátorka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Správy z Prievidze a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM