Rôzne

Čaputová vymenovala Šorla: Prievidzský súd hľadá nového šéfa, FOTO

Prezidentka vymenovala za sudcu Ústavného súdu SR Roberta Šorla. Okresný súd v Prievidzi dočasne povedie jeho podpredsedníčka.

Ilustračný obrázok k článku Čaputová vymenovala Šorla: Prievidzský súd hľadá nového šéfa, FOTO
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Novým sudcom Ústavného súdu SR sa stal Robert Šorl, ktorého zvolila za kandidáta spolu s Miloslavom Babjákom Národná rada SR. V stredu (30.9.) ho vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová. Šorl bol dlhoročným predsedom Okresného súdu (OS) v Prievidzi.

Cítil, že mal čo ponúknuť

Prezidentka v príhovore ocenila, že vymenovaním Šorla je Ústavný súd SR personálne kompletný, teda má všetkých 13 sudcov. „Obaja kandidáti, ktorých zvolila Národná rada, dostali hlasy poslancov koalície i opozície a boli zvolení v prvom kole voľby. Verím, že takýto priebeh výberu kandidátov na uvoľnené sudcovské posty sa stane na Slovensku tradíciou, aby samotný proces výberu a voľby garantoval všetkým uchádzačom nielen rovnaké podmienky a prístup k významnej sudcovskej funkcii, ale aj dôstojný priebeh tohto procesu,“ skonštatovala.

Šorl sa o post ústavného sudcu uchádzal niekoľkokrát. Podľa svojich slov stále cítil, že jeho životopis má čo ponúknuť. Ocenil, že prezidentka v príhovore zdôraznila dôležitosť nášho ústavného, demokratického systému a systému základných ľudských práv. „Sme v takej dobe, kde právo aj naše normy sú pred rôznymi výzvami a my musíme byť na to pripravení,“ uviedol. V rámci očisty justície dobre vníma, že problémy, o ktorých sa dlho len hovorilo, dostávajú jasné pomenovania a označenie, kto sa korupcie dopustil. „Ale to, že sa niekoho zbavíme, ešte neznamená, že my budeme dobrí,“ podotkol.

V Prievidzi hľadajú náhradu

Ministerstvo spravodlivosti SR by malo začať s procesom výberového konania na nového predsedu OS v Prievidzi v najbližších dňoch. Jeho víťaz potom nahradí dlhoročného predsedu súdu Roberta Šorla.

„Výberové konanie bude predložené na podpis pani ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej v najbližších dňoch,“ uviedol vo štvrtok hovorca rezortu Peter Bubla.

Prievidzský OS v zmysle zákona o súdoch dočasne povedie jeho podpredsedníčka Noema Turanovičová. Šorl zastával funkciu predsedu prievidzského súdu od roku 2012. Sudcom OS v Prievidzi sa stal v roku 2007.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Pozrite aj zábery z vymenovania.

FOTO: Robert Šorl počas jeho vymenovania za sudcu Ústavného súdu SR prezidentkou
5
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM