Kultúra

Bojnický zámok prináša novinky: Aha, čo vsetko bude sprístupnené pre verejnosť

Bojnický zámok sprístupnil pre návštevníkov nové umelecké diela. Vzácne kúsky budú v špeciálnych vitrínach, ktoré udržujú stálu teplotu a vlhkosť. Sprístupnila sa aj Päťhranná veža a barokový luster.

Ilustračný obrázok k článku Bojnický zámok prináša novinky: Aha, čo vsetko bude sprístupnené pre verejnosť
Zdroj: TASR

Na zámku dnes predstavili návštevníkom nové expozície. Predovšetkým je to Päťhranná veža, ktorá kedysi slúžila ako obranné opevnenie proti palným zbraniam. Posledný feudálny majiteľ zámku gróf Ján Pálfi však v nej inštaloval obrazy z obdobia renesancie a gotiky. Niekoľko rokov v nej bol aj vzácny Bojnický oltár, desať doskových obrazov stredovekého maliara Narda di Cione.
„Keďže oltár je už na pôvodnom mieste v zámockej kaplnke, pristúpili sme ku komplexnej rekonštrukcii Päťhrannej veže a vrátili sme sa k pôvodnému zámeru grófa Pálfiho, umiestnili sme tam gotické obrazy, sochy a tapisérie, prevažne z jeho zbierok,“ povedal riaditeľ Múzea Bojnice Ján Papco. Ako ďalej informoval, priestory boli obnovené aj vďaka nenávratnému finančnému príspevku v sume cez 981 500 eur.

Ojedinelý spôsob údržby

Vďaka príspevku mohli byť vzácne umelecké diela inštalované novým, na Slovensku zatiaľ ojedinelým technickým spôsobom. Ako povedal Papco, každý obraz, plastika, či tapiséria je umiestnená vo zvláštnej presklenej vitríne, v ktorej prístroje automaticky udržujú stálu teplotu a vlhkosť, čo prispieva k ich ochrane. „Návštevníci si tak majú možnosť úplne zblízka pozrieť vystavené diela, čo predtým nebolo možné,“ priblížil.

Najväčší luster na Slovensku

V prehliadkovej trase je aj spomínaná kaplnka s Bojnickým oltárom, ktorý je umiestnený v rovnakom klimatizovanom boxe. Novinkou pre návštevníkov je aj komplexne zrekonštruovaná najväčšia reprezentačná miestnosť zámku, Huňadyho sála s obrovským barokovým dreveným pozláteným lustrom, ktorý má 110 svietiacich bodov. Tento luster je najväčší nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe.

„Luster pochádza z pozostalosti bohatej rodiny Stummerovcov, ktorá v minulých storočiach zhromaždila vo svojich zámkoch a kaštieľoch množstvo umeleckých diel. Preto sme Huňadyho sálu doplnili aj obrazmi z ich majetku, sú tam portréty viacerých Stummerovcov, ale aj obrazy rôznych výjavov z ich života a ďalšie vzácne diela," doplnil Papco.

Význam zrekonštruovaných priestorov zámku a novootvorených expozícií vyzdvihla na ich slávnostnom sprístupnení zástupkyňa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Gabriela Podušelová. Pripomenula, že zámok za viac než päťdesiatročného sprístupnenia verejnosti videlo už niekoľko miliónov ľudí z celého sveta. “Verím, že obnovenie Päťhrannej veže, je len prvým krokom, že to bude pokračovať rovnakým tempom ďalej, až bude raz komplexne zrekonštruovaný celý Bojnický zámok, ktorý patrí medzi skvosty,“ uzatvorila Podušelová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM