Katarína Vlčková Kultúra

Bojnický zámok ovládol zákerný správca: Z tohto príbehu vám vybehnú zimomriavky po chrbte!

Na Bojnickom zámku ožil hrôzostrašný príbeh o kastelánovi Petrovi Pókym. Legendu o správcovi, ktorý sa pomiatol, si môžete vychutnať niekoľko dní. Prečítajte si viac...

Ilustračný obrázok k článku Bojnický zámok ovládol zákerný správca: Z tohto príbehu vám vybehnú zimomriavky po chrbte!
Zdroj: TASR

Od štvrtkového večera môžete v priestoroch Bojnického zámku vidieť muzikál o zákernom správcovi hradu. Príbeh o kastelánovi Petrovi Pókym s neoddeliteľným hrôzostrašným nádychom si môžete vychutnať v rámci podujatia Slávnosti života – Supernoc na zámku až do nedele 10. augusta.

Kastelán Peter Póky prišiel do Bojníc v 15. storočí na pozvanie nemanželského syna kráľa Mateja – Jána Korvína, aby prevzal správu hradu i bojnického panstva po Rafaelovi Majthénym.

"Peter Póky bol veľmi zlý a zvláštny typ, ktorý bol kvôli peniazom ochotný urobiť čokoľvek, dokonca aj zabiť. Keď prišiel do Bojníc, časom sa začal cítiť ako samotný pán hradu, začal okrádať svojho pána a začal zdierať aj poddaných, čo sa potom začalo odzrkadľovať na nevôli ľudu,“ priblížil životný príbeh Pókyho režisér Vojtech Bartko.

Ako pokračoval, že sa z toho všetkého Póky doslova pomiatol a stal sa z neho tyran. „Nakoniec, keďže sa pokúsil o vraždu svojho pána Jána Korvína, bol sťatý na budínskom námestí," dodal.

Pripomeňme, že predchádzajúce ročníky Slávnosti života sa odhrávali na zámku počas dňa. Minulý rok sa však režisér a SNM – Múzeum Bojnice rozhodli podujatie presunúť do večerných hodín, teda od 18:00 do 22:00.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM