Samospráva

Bojnickí poslanci schváli rozpočet: Čo by sa malo v roku 2021 spraviť?

Poslanci to odklepli. Mesto Bojnice plánuje budúci rok hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom.

Ilustračný obrázok k článku Bojnickí poslanci schváli rozpočet: Čo by sa malo v roku 2021 spraviť?
Zdroj: TASR/AP

Mesto Bojnice plánuje budúci rok hospodáriť s mierne prebytkovým rozpočtom. Základný dokument mesta nastavilo ako reálny, zahrnulo do neho investície, ktoré bude môcť budúci rok zrealizovať. Rozpočet schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní.

„Rozpočet sa kreoval dosť dlho a snažili sme sa ho urobiť čo najpresnejšie, aby sme zbytočne nenadhodnocovali príjmy a potom mali problém v novom roku s dofinancovaním. Či už ide o organizácie alebo jednotlivé naše kapitoly,“ načrtla Klaudia Bartková, poverená vedením finančného oddelenia mestského úradu.

Úver neplánujú

Samospráva sa podľa nej snažila očistiť rozpočet aj z hľadiska investícií, v prípade úverového zaťaženia mesto úver neplánuje. „Rieši sa len preklenovací úver, ktorý sa berie na projekt z eurofondov. Bol schválený a tento sa do rozpočtu premieta. Nerieši sa tak, že by sa mesto nejakým spôsobom zadlžovalo," ozrejmila.

Mesto a poslanci podľa Bartkovej prijali i konsenzus v prípade investícií, aby bola rekonštrukcia zameraná len na jednu komunikáciu, ktorá prinesie výsledný efekt. „Je to na rokovaní poslaneckého zboru, na jeho dohode. Rozpočet sme zostavili ako málo prebytkový, aby sme sa zmestili aj do prognóz, ktoré sú na strane príjmov a na strane výdavkov,“ skonštatovala.

Plány

Rozpočet na budúci rok počíta i so zamestnaním architekta mesta, jeho pôsobenia sa dožadovali poslanci už dlhšie. Radnica na tento účel vyčlenila 18 000 eur. Z mimorozpočtových zdrojov chce mesto budúci rok zabezpečiť realizáciu projektu moderných technológií v centre za viac ako 900 000 eur či vypracovanie nízkouhlíkovej stratégie mesta takmer za 17 000 eur. V pláne má i rekonštrukciu budovy Pivára za 450 000 eur či rekonštrukciu klimatizácie v budove kultúrneho centra. Ďalšie financie radnica vyčlenila na zabezpečenie projektových dokumentácií.

Celkové príjmy naplánovalo mesto na 9 229 767 eur, výdavky mesta by mali v budúcom roku dosiahnuť 9 158 567 eur. Celková bilancia rozpočtu je tak vo výške 71 200 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM