Rôzne

V bojnickej nemocnici je ekonomická situácia kritická: Zamestnanci spustili petíciu na jej záchranu

Nemocnica s poliklinikou v Bojniciach má ekonomické problémy. Zamestnanci preto spustili petíciu a žiadajú jej zaradenie do koncovej siete nemocníc, čo znamená, že by ju podporoval štát a nehrozil by jej krach alebo predaj.

Ilustračný obrázok k článku V bojnickej nemocnici je ekonomická situácia kritická: Zamestnanci spustili petíciu na jej záchranu
Zdroj: TASR

Na zadlženie Nemocnice s poliklinikou v Bojniciach a s ním súvisiacu možnosť jej privatizácie, ktorá by znamenala zachovanie len niektorých oddelení, poukazujú jej zamestnanci či zástupcovia samospráv. Riešením problému by bolo zaradiť nemocnicu medzi tie, ktoré majú zo zákona automatický nárok na zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami,štát by ju podporoval, do tzv. koncovej siete. Taktiež presun do pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva. Tieto ich dve požiadavky bude môcť podporiť aj široká verejnosť prostredníctvom petície.

Obyvatelia majú šancu vyjadriť sa

„Problémom sú nízke platby od poisťovní za odborné výkony. To znamená, že ekonomický problém tejto nemocnice, ktorá má približne toľko výkonov ako väčšie nemocnice, je vážny, ba priam kritický. Vedenie nemocnice preto rozmýšľa o zrušení niektorých oddelení. To by bolo však zaťažkávajúcou skúškou pre obyvateľov, ktorí by si museli hľadať ošetrenie ďaleko,“ uviedla Mária Šramková, primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a členka petičného výboru. Ako ďalej pokračovala, došli k záveru, že treba dať možnosť obyvateľom, aby sa vyjadrili k situácii v nemocnici. „Preto začíname petíciu na zaradenie tejto nemocnice do koncovej siete a pod krídla ministerstva zdravotníctva,“ povedala.

Dlhy sú miliónové

Dlhy zdravotníckych zariadení na poistnom Sociálnej poisťovni, ktoré sú v koncovej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,do­sahujú podľa Sociálnej poisťovni hranicu niekoľkých desiatok miliónov eur. Podľa Šramkovej by však zaradenie do tejto siete nemocnici aj tak pomohlo. Ako pripomenula, platby za odborné výkony v týchto zariadeniach sú oveľa vyššie. „Keď už my musíme "gazdovať“ s týmito malými platbami, myslím si, že by to nielen nemocnici, ale najmä regiónu výrazne pomohlo," podotkla.

„Vnímam celý ten problém vývoja nemocnice, a tým, že sa odpojila od dozoru štátu, vlastne ostala visieť vo vzduchu. Nemá kto dokončiť operačné sály, ktoré sa tu rozostavali a má ekonomické problémy. A ekonomické problémy má, pretože tie platby z poisťovní sú podľa toho, ako sa na to pozeráme my zvnútra, nedostatočné,“ zdôvodnil svoju podporu petícii lekár Ľubomír Petráš.

Petícia bude prebiehať do konca jesene

Podľa primára interného oddelenia Pavla Majdáka, by sa zaradením do siete musela naštartovať v nemocnici jasná koncepcia starostlivosti o pacienta, vyslovenie priorít oddelení v nemocnici, jej fungovanie. „Samozrejme, pokiaľ bude jasná koncepcia, ktorá bude podložená ekonomickými analýzami a primeranými platbami, nemocnica bude poskytovať rovnako kvalitné služby ako doteraz a možno aj lepšie,“ tvrdí.
Petičný výbor vytvorili lekári, personál, poslanci samospráv, ale i bývalý riaditeľ nemocnice Ladislav Gerlich. Petíciu plánuje výbor distribuovať do obcí regiónu, ako i v rámci letných kultúrnych podujatí. Zbierať podpisy plánuje do konca jesene, následne sa s nimi obráti na Trenčiansky samosprávny kraj a Ministerstvo zdravotníctva SR.

Neplánuje žiadne zmeny

Vedenie nemocnice podľa riaditeľa Jána Belanského vedomosť o petícii nemá, preto sa k nej zatiaľ nevyjadrí. Vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja, zriaďovateľa nemocnice, podľa jeho hovorkyne Petry Hinkovej Čimovej svoj postoj k zaradeniu do siete vyjadrilo už v marci na stretnutí so zamestnancami nemocnice. „Momentálne sa vyvíja maximálne úsilie, aby bola nemocnica zaradená do pevnej siete nemocníc v rámci Slovenskej republiky. Ide o garanciu, že s touto nemocnicou sa do budúcna počíta, čím bude zabezpečené poskytovanie komplexnej zdravotnej starostlivosti na hornej Nitre,“ zdôraznila.
Na rezort zdravotníctva sa s požiadavkou o zaradenie nemocnice do koncovej siete sa podľa jeho hovorkyne Martiny Šoltésovej zatiaľ súčasný zriaďovateľ nemocnice neobrátil. „Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti neplánuje žiadne zmeny týkajúce sa koncovej siete nemocníc Slovenskej republiky,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM