Katarína Vlčková Správy

Boj s nepríjemnou chorobou: V Handlovej prepukla epidémia žltačky

V Handlovej vypukla epidémia hepatitídy typu A, známej tiež ako choroba špinavých rúk. Podľa regionálneho úradu ide celkom o desať prípadov, z toho je nakazených päť detí.

Ilustračný obrázok k článku Boj s nepríjemnou chorobou: V Handlovej prepukla epidémia žltačky
Zdroj: TASR

Podľa vedúceho odboru epidemiológie, Mariána Jakubisa sa v Handlovej rozmohla žltačka. Z desiatich nakazených je päť detí, ktoré navštevujú dve základné školy v Handlovej, konkrétne ZŠ Morovniansku a Špeciálnu základnú školu.

„Všetci chorí boli hospitalizovaní na infekčných oddeleniach nemocníc v Banskej Bystrici a Trenčíne. V súčasnosti sú hospitalizovaní dvaja chorí v Trenčíne,“ povedal Jakubis s tým, že hygienici evidujú približne 220 kontaktov so všetkými chorými.

Podľa Jakubisa už školy prijali potrebné opatrenia v súvislosti so žltačkou. „V školách bol nariadený lekársky dohľad vrátane očkovania u kontaktov v triedach, v ktorých sa vyskytli ochorenia. Súčasťou nariadených opatrení je aj dodržiavanie zvýšenej osobnej hygieny – časté umývanie rúk dezinfekčným mydlom, najmä po použití WC a pred jedlom. Nariadená bola aj denná dezinfekcia hygienických zariadení, plôch a predmetov, s ktorými žiaci prichádzajú do kontaktu,“ dodal na záver Jakubis.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM