Monika Obrtalová Rôzne

Alergikov začína trápiť peľ tráv

Alergikov už prestal trápiť peľ brezy. Problémy im však počas približne dvoch mesiacov bude spôsobovať peľ tráv z čeľade lipnicovitých. Pravdepodobne už koncom tohto týždňa a na budúci sa vo vyšších koncentráciách začne vyskytovať najmä v oblasti str

„Koncentrácie peľu borovice v tomto období už klesajú, podobne aj peľu tisu, javora, hraba, buka, jaseňa, pagaštanu, orecha i duba. V ovzduší sa však ešte vyskytuje peľ bazy, pŕhľavy, skorocelu a štiavu. Vyššie koncentrácie peľu sa môžu vyskytovať aj v blízkosti kvitnúcich polí repky olejnatej. Začali už kvitnúť aj obilniny, najmä raž a pšenica, ktoré patria medzi významné alergény,“ konštatovala vedúca oddelenia biológie životného prostredia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Janka Lafférsová.

Dodala, že postupne začne pribúdať peľ ďalších druhov drevín a bylín. Po dažďoch a oteplení sa v ovzduší výraznejšie zvýšia koncentrácie spór húb. Počas uplynulého týždňa na celom území Slovenska ešte dominoval pre alergikov málo významný peľ borovíc. Podľa hlásení monitorovacích staníc PIS v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre a v Bratislave sa v ovzduší na celom území Slovenska vyskytoval ešte peľ javora, hraba, tisu, jaseňa, duba, buka, orecha, smreka, borovice, bazy, pŕhľavy, skorocelu a štiavu. Spóry húb sa v ovzduší vyskytovali väčšinou v stredných koncentráciách.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM