Rôzne

Ako sa bude vykurovať horná Nitra? Zámer, ktorý môže vytvárať pracovné miesta

Riešenie vykurovania hornej Nitry by malo byť dočasné, tvrdia Priatelia Zeme. Pozrite si, ako to vidia.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa bude vykurovať horná Nitra? Zámer, ktorý môže vytvárať pracovné miesta
Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Nové tepelné riešenie pre hornú Nitru po roku 2023 by malo byť dočasné a prehodnotené v roku 2030. Tvrdí to organizácia Priatelia Zeme-CEPA, podľa ktorej sú dva súčasné rozpracované návrhy budúceho vykurovania založené na vysokej energetickej spotrebe a v rôznej miere počítajú aj s fosílnym palivom – zemným plynom. Informoval o tom koordinátor pre energetickú transformáciu z Priateľov Zeme-CEPA Juraj Melichár.

Výrazné zníženie

„Priatelia Zeme-CEPA preto navrhujú ideový zámer budúceho riešenia centrálneho zásobovania teplom štvrtej generácie, ktorého základom je výrazné zníženie energetickej spotreby obnovou budov a rozvodov a pripájanie obnoviteľných zdrojov energie, ktoré by v ideálnom prípade vlastnili miestni ľudia, energetické komunity a samosprávy,“ uviedol Melichár. Organizácia tiež podľa neho vypracovala odporúčania pre zelenú obnovu a hornej Nitry.

S riešením budúceho vykurovania Prievidze, Novák a Zemianskych Kostolian po skončení výroby elektriny a tepla z hnedého uhlia v Elektrárni Nováky prišli Slovenské elektrárne (SE) a Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). HBP počítajú s využitím areálu bane Cigeľ. Teplo chcú pre Prievidzu vyrábať i z biomasy či geotermálnej energie a sčasti z plynu od SE, prípadne vybudovať vlastný systém vykurovania pre Prievidzské tepelné hospodárstvo. SE chcú riešiť dodávky tepla kombináciou biomasovej a plynovej kotolne podporenej malým motorom na výrobu elektriny pre vlastnú spotrebu. Druhou etapou projektu SE by malo byť vytvorenie centra obehového hospodárstva.

Obnova budov

„Debata o vykurovaní po roku 2023 je, žiaľ, najmä medzi dvoma firmami a oba rozpracované návrhy môžu slúžiť len dočasne. Ani jeden z nich totiž nerieši tú najdôležitejšiu vec – obnovu budov, ktorá v najbližších desiatich rokoch môže znížiť potrebu výroby tepla aj viac ako o polovicu,“ skonštatoval Melichár.

Oba návrhy pre Prievidzu podľa neho tiež počítajú aj s fosílnym zemným plynom, ktorého emisie skleníkových plynov vrátane únikov metánu nevedú k uhlíkovej neutralite. „Tepelné riešenie pre Prievidzu po roku 2023 by malo byť povinne dočasné a prehodnotené v roku 2030 tak, aby sme znížili celkové množstvo energie, ktoré treba vyrobiť a tým znížiť ceny tepla a chránili životné prostredie,“ ozrejmil.

Pracovné miesta

„Horná Nitra je už dnes príkladom spravodlivej transformácie pre celú Európu a centrálne zásobovanie teplom štvrtej generácie by mohlo po roku 2030 vytvárať pracovné miesta s pridanou hodnotou nielen pre región,“ dodala Lenka Ilčíková z Priateľov Zeme-CEPA.

Svoj ideový zámer predstaví organizácia na pracovnom stretnutí na riešenie zásobovania teplom v regióne hornej Nitry po ukončení výroby elektriny a tepla z domáceho uhlia v Elektrárni Nováky, ktoré organizuje Ministerstvo hospodárstva SR.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM