Daniel Palacka Samospráva

Aké projekty radnica pripravuje do nového roku? Pozrite si malú ochutnávku

Radnica chce pokračovať v nedokončených projektoch a plánuje sa pustiť aj do nových. Skade na tieto projekty získa financie a čoho sa budú týkať sa dočítate v článku.

Ilustračný obrázok k článku Aké projekty radnica pripravuje do nového roku? Pozrite si malú ochutnávku
Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo schválilo zámer uchádzať sa o mimorozpočtové financovanie pripravovaných projektov pre mesto Prievidza. K projektom patrí modernizácia monitorovacieho kamerového systému v meste, rekonštrukčné práce na Soche sv. Jána Nepomuckého a podpora regionálneho hospodárskeho a sociálneho rozvoja, „PHSR“. Finančné náklady na realizáciu projektov by tvorili dotácie z Rady vlády SR, z Ministerstva kultúry SR, Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a spolufinancovaním mesta Prievidza.

Projekt „Bezpečné mesto“

Mestská polícia Prievidza buduje v rámci tohto projektu monitorovací kamerový systém už od roku 2003. Hlavným cieľom projektu je zvýšenie bezpečnosti a znižovanie kriminality obyvateľov a návštevníkov mesta. „V rámci investícií do voľnočasových aktivít pre deti od 3 do 12 rokov mesto začalo s budovaním centrálnych detských ihrísk. Aj to je jedným z dôvodov nevyhnutného zvyšovania zabezpečenia majetku mesta a udržiavania poriadku prostredníctvom systematickej modernizácie kamerového systému. Dotácia z Rady vlády SR predstavuje sumu 10 000 €, mesto prispeje na projekt finančné prostriedky vo výške 2 000 €,“ uviedol hovorca mesta Michal Ďureje.

Postupné rekonštrukcie sôch

Mesto sa bude uchádzať o dotáciu Ministerstva kultúry SR vy výške 11 138 € na rozsiahlu rekonštrukciu Sochy sv. Jána Nepomuckého pred Kostolom piaristov, ktorá je výrazne rozrušená. „Zlý stav sochy ohrozuje zdravie obyvateľov a návštevníkov mesta. Pripravuje sa demontáž kamenných častí sochy a následne reštaurátorský výskum a rekonštrukčné práce. Projekt bude spolufinancovaný mestom Prievidza vo výške 587 €,“ objasnil hovorca.

PHSR mesta Prievidza

„V súvislosti s plánovanou prípravou nového PHSR na programové obdobie 2014– 2020 nás Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR informovalo, aby sme tvorbu strategických dokumentov na miestnej úrovni pozastavili prípadne s ňou ani nezačínali a to z dôvodu prípravy novely zákona,“ uviedol Ďureje.

Na základe zmien v legislatíve bude predĺžená platnosť programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja z obdobia 2007–2013. „Aktuálnosť projektu pre rok 2015 bola prerokovaná s tým, že do konca roka 2015 bude Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Prievidza uvedený do súlady s ustanoveniami novelizovaného zákona o podpore regionálneho rozvoja, účinného od 1. januára 2015,“ uzavrel hovorca mesta Michal Ďureje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM