Katarína Vlčková Rôzne

Aj Prievidžania majú svoje typické jedlo. Dáte si pučiavku?

Pučiavka je vlastne bôbová kaša, ktorú s obľubou jedávali starí Prievidžania. Aj dnes sa podľa bôbu nazývajú niektoré spolky v Prievidzi.

Ilustračný obrázok k článku Aj Prievidžania majú svoje typické jedlo. Dáte si pučiavku?
Zdroj: TASR

Bôb ma skutočne dlhú tradíciu a patrí medzi najstaršie druhy zeleniny. „Prvé zmienky o konzumovaní bôbu sa objavujú aj v Biblii. Aj v Malej Ázii bol bôb veľmi rozšírený, aj keď nie veľmi doceňovaný pre svoju chuť. Dokazuje to fakt, že odsúdenca trestali aj tým, že 390 dni musel jesť iba chlieb z mletých bôbov. Prirodzene, odsúdenec tento trest prežil pri plnom zdraví, pretože sudcovia vtedy nevedeli, že bôb obsahuje základné živiny dôležité pre ľudský organizmus – vitamíny B, C, minerálne látky, málo tuku a mnoho bielkovín a takmer 50 percent škrobu,“ povedal Milan Paluš, predseda klubu Bôbarov v Prievidzi.

Bôb bolo jedlo chudobných

Názory na to, odkiaľ bôb pochádza sa rôznia. Jedni tvrdia, že zo Strednej Ázie, iní vraj z krajín pri Stredozemnom mori. O divom bôbe sa však vedelo už v časoch Plínia. „Bôb sa konzumoval už v dobe kamennej a archeologické vykopávky predmetov z doby bronzovej a železnej svedčia o jeho veľkej popularite. Slávny nemecký archeológ Schliemann, ktorý objavil Tróju, našiel aj skamenené semená bôbu. Našli sa aj v egyptských hrobkách. V stredoveku sa bôb pestoval hlavne na múku. Zo suchých zŕn sa mlela múka, z ktorej sa piekli posúchy a chlieb. Bôb však bol vždy pokrmom skôr chudobných,“ opisuje históriu bôbu Milan Paluš.

V našich končinách sa bôb konzumuje ako čerstvá zelenina. Z bôbovej múky sa ešte pečie v niektorých zákutiach Afriky a Ázie. U nás je bôb nedocenená zelenina, pričom je bohatým zdrojom bielkovín. „Strukoviny naši predkovia zahusťovali kyslým mliekom alebo sladkou kýškou. Obidve sú bohaté na dokonalé bielkoviny a premieňali tak nedokonalé bielkoviny strukovín na pokrm rovnocenný mäsu. Na to by sme si mali aj dnes spomenúť. Kedysi, v časoch starého Ríma, povedal lekár Galenos, že kto chce byť zdravý nesmie sa vyhýbať pokrmom, ktorými sa živí jednoduchý ľud,“ dodáva Paluš.

Pochúťky z bôbu

Najtradičnejšie jedlo z bôbu bola tzv. pučiavka a bôbová polievka. Bôbar Milan Paluš vie aj výborný recept na bôbovú kašu – pučiavku.

Potrebujeme (8 – 10 porcií):
250 g sušeného bôbu
100 g cibule
200 g zemiakov
2 strúčky cesnaku
2 lyžice hladkej múky 650 na zahustenie
soľ
biele korenie
údenú slaninu na oškvarky a do zápražky

Postup:
Bôb zalejeme väčším množstvom vody na 48 hodín. Po dni vodu vymeníme. Potom bôb olúpeme. V osolenej vode varíme asi 40 minút, pridáme nakrájané zemiaky a varíme do mäkka. Cibuľku speníme na masti zo slaniny a spravíme zásmažku. Všetko rozmixujeme na kašu. Ochutíme masťou, korením a soľou. Podávame s oškvarkami. Bôbovú kašu môžeme podávať k opečenej pečienke alebo klobáske.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM