Monika Földešiová Rôzne

ZMOS odmieta rušenie železničných trás

Vláda Slovenskej republiky, vyššie územné celky a Železničná spoločnosť Slovensko by mali prestať s nezmyselnými obmedzeniami v železničnej doprave a rovnako nezmyselným trestaním obyvateľov Slovenska.

Na svojom dnešnom zasadnutí v Handlovej na to vyzvali členovia Rady Združenia miest a obcí (ZMO) hornej Nitry (HN).
„Združenie miest a obcí hornej Nitry so znepokojením zaregistrovalo aktivity Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., na rušenie tratí a obmedzenie železničnej dopravy na území Slovenska,“ uvádza sa vo výzve podpísanej predsedom a podpredsedami ZMO HN, primátormi Handlovej, Bojníc, Novák a starostami niektorých obcí hornej Nitry.
Pripravované návrhy spôsobia podľa predstaviteľov ZMO HN po realizácii veľký zásah do dopravy v regióne hornej Nitry, ktorý sám osebe má obrovský problém v cestnej infraštruktúre. Upozorňujú, že navrhované opatrenie prehĺbi problém občanov pri ceste za prácou alebo do školy, obmedzí im dostupnosť ostatných regiónov Slovenska a mnohým spoluobčanom zlikviduje jediné možnosti zamestnania v regióne.
„Ďalej upozorňujeme aj na dlhoročné snaženie samosprávy rozhýbať cestovný ruch v našich regiónoch a železničná doprava je jeho neoddeliteľnou súčasťou. Na trati Prievidza – Horná Štubňa je niekoľko stavebných, dopravných skvostov, ktoré sú súčasťou železnice, a taktiež rekreačné stredisko Remata, ktoré sa takýmto opatrením stáva v podstate nedostupným,“ píše sa vo výzve s tým, že Handlová ako druhé najväčšie mesto hornej Nitry by zrušením trate Prievidza – Horná Štubňa zostalo bez železničného spojenia.
Predstavitelia Rady ZMO HN poukázali tiež na fakt, že plánované zrušenie a obmedzovanie osobnej železničnej dopravy je v priamom rozpore s programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2010–2014. Zároveň vyzvali na dialóg so všetkými kompetentnými subjektmi, aby si za financie štátu prestala konkurovať cestná a železničná doprava a začalo sa so vzájomnou spoluprácou na dopravnej obslužnosti územia Slovenska.
„Vyzývame vládu SR, aby zabránila Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s., zbavovaniu sa zodpovednosti, ktorú má voči štátu a jeho občanom za dopravnú obslužnosť územia a neskrývala sa za ozdravné kroky, ktoré by mali zabezpečiť ekonomiku spoločnosti,“ píše sa vo výzve.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM