Lucia Lauková Správy Samospráva

Zelené bicykle v Prievidzi so zmenami: Ich požičanie bude oveľa jednoduchšie

V Prievidzi si môžete požičiavať bicykle už druhú sezónu. Vylepšený systém zjednodušil ich používanie.

Ilustračný obrázok k článku Zelené bicykle v Prievidzi so zmenami: Ich požičanie bude oveľa jednoduchšie
Zdroj: TASR

Prievidzský projekt zdieľania bicyklov odštartoval v týchto dňoch svoju druhú sezónu. Zelené bicykle si verejnosť môže požičať jednoduchšie ako vlani, minulosťou je registrácia i mechanické zámky, informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

Nový systém

„Zelené bicykle, ktoré sú rozmiestnené na viacerých stanovištiach v Prievidzi, už môžu obyvatelia a návštevníci mesta opäť využívať. Ich prevádzkovateľ spustil nový systém 2.0, ktorý prináša viaceré inovácie a vylepšenia,“ povedal Ďureje.

Ako to funguje?

Po novom nie je podľa neho nutná žiadna registrácia, záujemcovia o zapožičanie bicykla sa môžu prihlásiť cez Facebook alebo účet Zelený bicykel. „Po prihlásení a overení čísla si záujemca zakúpi program a bicykel môže využívať už od prvej minúty,“ konkretizoval.

Odomknutie kartou

Minulosťou sú aj mechanické zámky. Pre odomknutie bicykla stačí priložiť kartu Zeleného bicykla k terminálu na stojane či poslať sms. Odomknúť bicykel môžu ľudia aj cez webovú aplikáciu. Pri vrátení ho stačí zasunúť do stojanu a skontrolovať na displeji úspešné uzamknutie.

„Prevádzkovateľ zabezpečil na bicykloch trojprevodové prehadzovačky, ktoré pomôžu k rýchlejšiemu presunu nielen po rovinkách, ale aj do kopca. Samozrejmosťou na bicykloch je výškovo nastaviteľné sedadlo s nepremokavým poťahom,“ dodal Ďureje.

Spustili ho bratia

Projekt zdieľaných bicyklov spustili v Prievidzi vlani v júli bratia Mirety a Jaroslav Dianovci. Realizáciou aktivity podľa svojich dávnejších slov sledujú ochranu životného prostredia a odbremenenie mesta od motorizovanej dopravy. Zelený bicykel už dostal aj viaceré ocenenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM