Samospráva

Zámer odklepnutý: Radnica chce zobrať nový úver vo výške 3,3 milióna eur

Prievidza chce odkúpiť od svojej spoločnosti Správa majetku mesta Prievidza (SMMP) bytové domy na Ciglianskej ceste.

Ilustračný obrázok k článku Zámer odklepnutý: Radnica chce zobrať nový úver vo výške 3,3 milióna eur
Zdroj: TASR

Na tento účel si chce zobrať nový úver vo výške 3,3 milióna eur. Dôvodom pre tento krok samosprávy je refinancovanie pôvodného úveru, ktorým SMMP spláca predmetné domy. Zámer samosprávy odsúhlasili prievidzskí mestskí poslanci v rámci druhej úpravy rozpočtu mesta na svojom dnešnom rokovaní.

SMMP si ako komerčný podnikateľský subjekt zobrala úver na výstavbu bytových domov v čase, keď sa stavali. „Tento úver je v súčasnosti alebo v súčasných podmienkach pre nás nevýhodný. Preto chceme úverovou politikou získať lepšie jednak poplatky od banky a samozrejme aj úroky,“ povedal hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Mesto, ako doplnil, požiadalo niektoré banky o zaslanie ponuky na prefinancovanie úveru. „Chceme zastrešiť tento úver pod mesto s tým, že samosprávny subjekt bude mať úroky a ďalšie poplatky omnoho nižšie ako podnikateľský subjekt,“ ozrejmil. Ďureje zároveň zdôraznil, že ide zatiaľ len o zámer radnice a v súčasnosti čaká na zaslanie všetkých podkladov od bánk. „No chceme to mať pripravené v rozpočte, keď budeme mať všetky uznesenia, potom si budeme môcť zobrať úver a prefinancovať ním existujúci,“ vysvetlil.

Odňatie úveru SMMP na financovanie stavby domov by malo podľa hovorcu mesta zlepšiť aj hospodárenie mestskej spoločnosti. Úver je totiž podľa neho jeden z najťažších z pohľadu financovania, ktoré mesto má. „SMMP je v porovnaní s Technickými službami mesta Prievidza veľmi zadlžená. Vidíme to aj na základnom imaní spoločnosti, ktoré musíme neustále navyšovať. Očakávame, že toto sa zmení a prehodnotíme, čo bude ďalej s firmou, keď ju zbavíme jej záväzkov,“ dodal.

Prijatie úverových zdrojov radnica zohľadnila v druhej zmene programového rozpočtu mesta na tento rok. Mimo úveru reaguje zmena aj na očakávané vyššie plnenie podielovej dane, zvýšenie nedaňových príjmov o dividendy vyplatené spoločnosťou Prievidzské tepelné hospodárstvo, ako i vlastných príjmov Zariadenia pre seniorov a rozpočtových organizácií školstva, rozpočtovaných kapitálových príjmov z predaja budov a pozemkov na základe skutočného plnenia k 30. júnu a aktualizované požiadavky správcov rozpočtových prostriedkov. Zmena počíta s navýšením zdrojov vo výške viac ako 120.000 eur na prestavbu vnútorných priestorov budovy Slovenskej sporiteľne, kde bude mať po novom sídlo mestský úrad, tiež o 69.000 eur na opravu komunikácií či nákup nového chladiarenského systému na mobilnú ľadovú plochu za 64.000 eur.

Príjmová a výdavková časť rozpočtu sa v rámci zmeny navyšuje o sumu 4.396.827 eur. Na strane celkových príjmov a výdavkov je tak rozpočet vyrovnaný, a to vo výške 35.513.201 eur. O tom, či mesto odkúpi domy na Ciglianskej ceste, budú definitívne rozhodovať mestskí poslanci na jednom zo svojich ďalších rokovaní.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM