Zuzana Vajayová Rôzne

Začiatky a 60-ročnú históriu sídliska Píly pripomenie výstava

Začiatky osídľovania a 60-ročnú históriu prievidzského mestského sídliska Píly priblíži v najbližších mesiacoch verejnosti aktuálna výstava, ktorú pripravila prievidzská samospráva.

Výstava fotografií, tlačovín a predmetov zo života „starého sídliska“ venovaná osídľovaniu bývalej baníckej kolónie bude verejnosti prístupná až do konca júna v kine Baník.

Od čias, keď sa na prievidzské sídlisko Píly prisťahovali prví obyvatelia, prešlo presne 60 rokov. Jeho prvými obyvateľmi boli manželia Karol a Hana Mikulášovci. Sídlisko vzniklo ako banícka kolónia.

Novácke uhoľné bane, národný podnik, mali začiatkom 50. rokov samostatné oddelenie, Podnikový bytový fond. V tomto období zvyšovali objem ťažby pre stále sa rozvíjajúci priemysel. Potrebovali preto niekoľko stoviek nových zamestnancov, pre ktorých začali stavať byty. Sídlisko sa budovalo začiatkom 50. rokov 20. storočia tzv. prúdovou výstavbou, keď sa postupne stavalo aj viac domov naraz. Postupne sa na sídlisku budovali nielen ďalšie obytné domy, ale aj potrebná infraštruktúra – cesty, chodníky, školy, kino a ostatná občianska vybavenosť.

Architektonický celok, obytné domy s originálnymi fasádnymi sgrafitami a figurálnou výzdobou autorov Bleya, Fedoru, Vysočana, Klimčáka a Štrompacha, v roku 2011 prievidzské mestské zastupiteľstvo zaradilo medzi nehnuteľné pamätihodnosti Prievidze.

Štýl tzv. SORELY – socialistického realizmu je v Prievidzi rozsahom jedným z najrozšírenejších na Slovensku. Sídlisko Píly je jednotným urbanistickým celkom postaveným v 50.-60. rokoch 20. storočia s pevnou štruktúrou symetrického usporiadania ulíc s pravouhlo koncipovanými objektmi, s bohato zastúpenou zeleňou a uzavretými dvorovými časťami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM