Radoslav Svitok Rôzne

Vydarené Regionálne oslavy dňa baníkov 2011

V Handlovej sa po dvojročnej odmlke, zavinenej tragickými udalosťami, konali Regionálne oslavy dňa baníkov. Najväčším lákadlom baníckeho jarmoku bola Pálfyho Laura 2011.

„V minulých dvoch rokoch sa tieto dni niesli v znamení ťaživých a zložitých udalostí. Horná Nitra nemala dôvod na oslavy. Tohtoročné oslavy boli podujatím, ktoré sa nieslo v atmosfére úcty k baníckej práci, srdečnosti, pohostinnosti a dobrej nálady,“ uviedla hovorkyňa mesta Jana Paulínyová. „Hlavní organizátori Mesto Handlová, Hornonitrianske bane Prievidza a.s. a Združenie miest a obcí hornej Nitry pozvali do Handlovej na tradičné podujatie Regionálne oslavy Dňa baníkov s optimizmom, že obyvateľom hornej Nitry bude tento rok dopriata atmosféra, ktorá k oslavám patrí,“ dodala.

O slávnostné otvorenie Regionálnych osláv dňa baníkov sa postaral v piatok na Námestí baníkov primátor mesta Ing. Rudolf Podoba a predseda ZMO HN Peter Juríček. Dôstojnou spomienkou na banské nešťastia bola Slávnostná omša pod názvom Nezabudli sme, ktorú celebroval miestny dôstojný pán Ján Hoblík. Význam spomienkovej omše podčiarkol svojou účasťou i podpredseda NR SR Béla Bugár. Zaujímavosťou večerného programu osláv dňa baníkov bola i derniéra divadelného predstavenia Svätá Barbora, taktiež v Kostole sv. Kataríny v Handlovej na motívy sociálnej drámy Š. Králika, v réžii a úprave Vojtecha Bartka. Inscenácia opisuje tragickú udalosť z roku 1914 vo Východnej bani v Handlovej.

V sobotu mohli záujemcovia sfárať do bane. Táto aktivita sa poriada v rámci osláv každoročne a stala sa zaujímavou atrakciou baníckych osláv pre domácich ako aj turistov. V duchu baníckeho šachtágu prebehlo oceňovanie za rozvoj uhoľného baníctva na hornej Nitre.

Vyvrcholením večerného programu okrem veľkého množstva pochutín, dobrých mokov a nového burčiaku, bol alegorický sprievod Pálfyho Laura 2011. Defilovali v ňom zástupcovia rôznych profesii, združenia a spolky typické pre toto mesto. Diváci uvideli aj alegorické vozy. Sprievod otvárali oficiálny zástupcovia mesta a baní spolu s patrónom sprievodu grófom Pálfym. Po asi hodinovom sprievode pokračovali regionálne oslavy dňa baníkov kultúrnym programom. Návštevníkom jarmoku, ktorí zaplnili celé námestie v centre Handlovej, hrali do nočných hodín hudobné kapely.

Možno konštatovať, že Regionálne oslavy dňa baníkov 2011 boli mimoriadne vydareným prestížnym podujatím Hornej Nitry, a to ako z pohľadu organizácie akcie, tak aj zo strany divákov a návštevníkov tohto top podujatia regiónu.

zdroj: TASR

Vydarené Regionálne oslavy dňa baníkov 2011
1
Galéria
banícky jarmok
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM