Katarína Vlčková Rôzne

Výborné umiestnenie: Banskí záchranári bodovali na majstrovstvách sveta!

Konkurencia bola vysoká. No aj napriek tomu sa prievidzské družstvo výborne umiestnilo na majstrovstvách sveta banských záchranárov v Poľsku.

Ilustračný obrázok k článku Výborné umiestnenie: Banskí záchranári bodovali na majstrovstvách sveta!
Zdroj: TASR

Ako informovala Jana Janáčová z útvaru tlačového hovorcu Hornonitrianskych baní Prievidza, družstvo banských záchranárov HBP skončilo na skvelom druhom mieste na majstrovstvách sveta, ktoré sa konali v poľských Katoviciach.

Veľká konkurencia

Prievidžania triumfovali na medzinárodnom podujatí, nad ktorým prevzal záštitu poľská prezident Bronislaw Komorowski. Konkurencia bola vysoká. Až 21 družstiev z 13 štátov celého sveta. Okrem Slovákov a štyroch domácich tímov súťažili na majstrovstvách sveta aj tímy z Austrálie, Číny, Indie, Kanady, Kazachstanu, Kolumbie, Mongolska, Rumunska, Ruska, Turecka a Vietnamu.

„Súťažilo sa v štyroch kategóriách. V prvej išlo o vyhľadávanie skrytých chýb na dýchacom prístroji na čas, v druhej o nastavenie a kontrolu indikačnej techniky na čas, v tretej o poskytnutie prvej pomoci a transport zranenej osoby v dymovom polygóne. Štvrtá – hlavná kategória – bola zameraná na prieskum časti bane na pripravenom súťažnom polygóne,“ priblížila Janáčová.

Len o chlp

Ako dodala, sedemčlenné mužstvo prievidzských záchranárov v zložení Lalík, Mlátko, Neuschl, Šimka, Jurík, Oršula a Vojtáš úspešné splnilo náročné súťažné úlohy a vybojovalo pre Slovensko skvelé druhé miesto len s tesným odstupom za víťazným poľským družstvom.

Obrovský úspech

„Pre slovenské banské záchranárstvo predstavuje tento úspech doposiaľ nepokorenú métu. Vnímame ho súčasne ako profesionálne ocenenie odbornej úrovne všetkých záchranárov banského záchranného zboru Hornonitrianskych baní Prievidza,“ zdôraznila Janáčová.

Hlavná banská záchranná stanica Prievidza je odštepným závodom Hornonitrianskych baní Prievidza a vykonáva banskú záchranársku činnosť a služby v oblasti bezpečnosti. Súčasne je určená ako jedna z troch záchranných zložiek pre potreby riešenia a prevencie závažných priemyselných havárií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM