Peter Štrbo Rôzne

Viete, že Prievidza má ešte jedného zástupcu primátora?

Tento však nesedí na Mestskom úrade v Prievidzi ale na južnom Slovensku, v Šali. Vyrastal v Prievidzi, volá sa Jozef Mečiar. Presadil zmeny, za ktoré mesto Šaľa získalo viacero ocenení a stalo sa najotvorenejším mestom na Slovensku. Opýtali sme sa ho

Čo máte spoločné s Prievidzou?

//V Prievidzi som vyrastal. Chodil som tu do materskej školy, neskôr na základnú školu na ulici Obrancov mieru (dnes ulica F. Madvu). V súčasnosti tam sídli Obchodná akadémia. V roku 1987 som maturoval na Gymnáziu V. B. Nedožerského. Najprv som býval na starom sídlisku, pri hoteli Magura, neskôr na sídlisku Zapotôčky. Za BC Prievidza som dokonca hrával šachy. //

Chodievate do Prievidze?

Samozrejme. Žijú tu moji rodičia a ďalšia rodina. A Prievidzu mám rád, veď som tu prežil veľmi zaujímavé obdobie života -)) Dokonca som pred časom zobral kamarátov zo Šale na letnú dovolenku do Bojníc. Boli veľmi spokojní.

Ako ste sa ocitli v Šali?

Po maturite som išiel do Bratislavy na vysokú školu. V Bratislave som spoznal moju budúcu manželku, ktorá je zo Šale. To je dôvod, prečo od roku 1998 žijem v Šali.

Porovnajte Prievidzu a Šaľu.

Šaľa je o polovicu menšia. V Prievidzi dominuje mužský basketbal, v Šali ženská hádzaná. Šaľa je na rovine, v okolí Prievidze sú hory. Cez Šaľu preteká Váh, cez Prievidzu Nitra. A to sú asi všetky rozdiely. Podstatné je, že tak Prievidza ako aj Šaľa, sú dobrým miestom na život.

V Šali pôsobíte ako zástupca primátora. Ako k tomu došlo?

Začal som sa zaujímať o dianie v meste. Mnohé veci sa mne a mojim kamarátom nepáčili. Vytvorila sa skupina ľudí, ktorí založili združenie Lepšia Šaľa. Chceli sme veci v meste meniť. Najprv sme pôsobili zvonku a cez pár poslancov sme sa snažili presadzovať zmeny. V roku 2006 sme išli do komunálnych volieb, ktoré sme vyhrali. Získali sme miesto primátora mesta a väčšinu v mestskom zastupiteľstve. Vtedy som sa stal zástupcom primátora na polovičný úväzok.

Polovičný úväzok?

Áno, mali sme pocit, že mesto nepotrebuje zástupcu primátora, ktorý tam bude 5 celých dní v týždni a brať plný plat. Na úrade som pôsobil 3 dni do týždňa. Zvyšok času som sa venoval svojej práci v Bratislave. Po ďalších voľbách v roku 2010 som sa opäť stal zástupcom primátora.

V Šali ste presadili zmeny, na základe ktorých ste získali viacero ocenení.

Mesto Šaľa bolo v roku 2010 vyhodnotené ako najotvorenejšie mesto na Slovensku. Hodnotila Transparency International Slovensko. Okrem toho sme získali viacero ďalších ocenení, napríklad cenu Infočin 2007 alebo ocenenia HESO (hodnotenie ekonomických a sociálnych opatrení samospráv).

Boj proti korupcii a transparentnosť verejného života sa stali hlavnými predvolebnými témami. Vláda Ivety Radičovej začala meniť pravidlá tak, aby sa priestor pre korupciu zmenšoval. Medzi prijaté rozhodnutia patrilo zverejňovanie faktúr a zmlúv. So zverejňovaním faktúr a zmlúv ste vy v Šali začali už v roku 2007. Čo vás k tomu viedlo?

Presvedčenie, že je to správne a že by to mal robiť každý dobrovoľne. Občan má vidieť, ako bolo použité každé euro z verejných peňazí. Od roku 2000 platí na Slovensku zákon o slobodnom prístupe k informáciám. Výborný zákon a dôležitý nástroj. Jeho problém je v tom, že iniciatíva musí prísť od občana, ktorý musí vedieť, na čo sa pýtať. My sme do roku 2007 v meste využívali práve tento inštitút. Pýtali sme sa úradu na faktúry. Keď sme po komunálnych voľbách v roku 2006 mali možnosť v meste zmeniť pravidlá, celé sme to otočili. Iniciatívu sme preniesli na úrad, ktorý je od roku 2007 povinný zverejňovať faktúry, zmluvy a ďalšie informácie automaticky sám, bez podnetu od občana. Vláda Ivety Radičovej v roku 2010 urobila to isté, keď zákonom donútila štátnu správu a samosprávu automaticky zverejňovať zmluvy, faktúry, objednávky.

Aký má zverejňovanie zmysel, resp. ako môže brániť korupcii?

Je to v prvom rade preventívne opatrenie. Ak politik alebo úradník vie, že zmluvy a faktúry budú na webe dostupné pre každého aktívneho občana, novinára alebo politického konkurenta, tak nebude objednávať predražené služby alebo podpisovať zmluvy nevýhodné pre mesto alebo štát. A to preto, že sa to môže veľmi rýchlo prevaliť a pud sebazáchovy mu to nedovolí. Korupčné správanie, keď sa podpisujú nevýhodné zmluvy alebo objednávajú predražené služby nevymizne úplne, ale bezpochyby sa zásadne obmedzí. Najúčinnejším nástrojom proti korupcii je otvorenosť.

Začali ste so zverejňovaním skôr, ako iné mestá a vláda.

//Nie je podstatné, kto je prvý, kto druhý. Rozhodujúce je, že vláda a parlament prijali návrhy, ktoré nútia k vyššej transparentnosti obce, mestá a samotný štát. Pochopiteľne, treba ísť ďalej. Za dôležité považujem, aby bol vytvorený centrálny register zmlúv, faktúr a objednávok. Štát sa musí správať tak, aby občan, ktorý ho chce kontrolovať, to mal čo najjednoduchšie. Treba povedať, že za rok a pol urobila súčasná vláda v tejto oblasti obrovský krok. //

Čo by malo nasledovať, okrem centralizovania zmlúv a faktúr?

Zverejňovanie je dôležité, ale nie je to jediné opatrenie. Dôležité je napríklad aj to, že verejná správa je povinná používať elektronické aukcie. My používame elektronické aukcie už niekoľko rokov a môžem povedať, že nám ušetrili stovky tisíc eur. Pri niektorých aukciách sme ušetrili aj 30% nákladov.

Sledujete dianie v Prievidzi?

Áno, Prievidza sa od revolúcie výrazne zmenila. Držím Prievidzi a jej obyvateľom palce.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM