Martin Valenta Rôzne

Vianočný stromček pre zvieratká

Dňa 19.12.2010 zorganizovala Trampská osada Javorinka v spolupráci s Centrom voľného času Spektrum v Prievidzi zdobenie vianočných stromčekov pre zvieratá a vtáctvo v Lesoparku.

Zraz bol medzi 9,30 a 10,00 v Lesoparku pri reštaurácii. Napriek teplotám pod nulou sa na prvom ročníku zišlo okolo päťdesiat osôb (dospelých aj detí).

Ako povedal jeden z hlavných organizátorov Ján Meliško, takúto účasť považujú za úspech. //„Nápad zdobiť vianočný stromček pre zvieratá je dosť stará tradícia, ktorá už postupne zanikala. Niekoľko desaťročí dozadu nebol problém takýto stromček vidieť pred horárňou, alebo len tak bežne v lese. Bohužiaľ, dnešná doba je iná a skoro každému je zaťažko urobiť niečo navyše a zdarma to už vôbec nie. Veď sila televízora a počítača je v dnešnej dobe neporovnateľne vyššia. My sme sa tohto dobrého zvyku nechceli nikdy vzdať a tak vznikol nápad na túto akciu za účelom oživiť tradíciu aj u mladších a zároveň im spestriť voľný čas.“ // Na stanovisku, kam sa išlo zasneženým lesom necelú štvrť hodinu, čakal deti sprievodný program v podobe súťaží a kvízov, teplý čaj a sladká odmena za účasť.

Organizátori na akciu prizvali Vladimíra Slobodníka, člena Výboru Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko, kde mám funkciu Vedúceho Krúžkovacej centrály SOS/BLS.

Pán Slobodník vysvetlil zásady prikrmovania vtáctva počas zimy. //„Nikdy neprikrmujte vtáky solenými, korenenými a ochutenými potravinami. Vhodné nie je ani plesnivým alebo nahnitým ovocím. Dobré sú rôzne oriešky, olejnaté semienka, loj, umytá kožka zo slaniny, jarabina, ovocie ponechané stromoch.“ //

Pri kŕmidlách môžeme vidieť najčastejšie sýkorky, brhlíky, čížiky, pinky, drozdy, glezgy, hýle, chochláče a iné. Nie je vhodné prikrmovať vodné vtáctvo, pretože v očakávaní ďalšej potravy stráca plachosť a za silných mrazov primŕza k ľadu. Kŕmidlo by sa nemalo umiestňovať tam, kde sú mačky a na plochy s hustými ihličnatými stromami, alebo hustými kríkmi, kde by sa spevavce mohli stať korisťou jastraba krahulca. „Je dôležité prikrmovať aj vtáctvo v lese z toho dôvodu, že nie všetky vtáky sa v zime presúvajú do miest a dedín. V lesoch býva často silnejší mráz ako v mestách a vtáky viac trpia chladom a o to viac potrebujú doplniť energiu, aby prežili zimné obdobie.“ Kŕmidlo dávame dostatočne vysoko nad zem – aby tam nevyskočili domáce zvieratá (mačky, psy).

Správne kŕmidlo má mať strechu, ktorá výrazne presahuje dolnú časť, kde dávame krmivo. Plocha, na ktorú dávame krmivo- má mať aspoň 1–2 cm mantinely, aby vietor nesfúkol potravu na zem.

Po prednáške sa účastníci rozišli do blízkeho okolia, kde kríky ozdobili jabĺčkami, mrkvou, suchým chlebom a inými potravinami vhodnými pre lesnú zver. Veríme, že akcia získa obľubu a v Prievidzi sa tak zrodí nová veľmi pekná vianočná tradícia.

Diana Laslopová

stropmcek pre zvierata
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM