Martin Valenta Kultúra

Vernisáž AMA 2010

Každoročne sa koncom roka organizuje výstava amatérskych výtvarníkov z Hornej Nitry. Zvláštnosťou tohto ročníka bolo, že príležitosť prezentovať svoju tvorbu dostali aj ľudia, ktorých maľby vznikli počas ich liečby alebo terapie, takzvanej artterapie

Prezentovalo sa široké spektrum tvorivých ľudí rôzneho veku, vzdelania, umeleckého zamerania a výtvarného rukopisu. Okrem stálych výstavníkov sa predstavili aj nové tváre, napríklad Elena Nedeliaková a Vanda Rozenbergová.

Jedným z cieľov výstavy bolo aj pozdvihnúť umelcov, ktorí sa kvôli obavám z kritiky často boja svoje práce prezentovať. Tento fakt dokonale vystihol výrok organizátorov: ,,Na olympiáde je ľahšie stáť pri dráhe a hádzať kamene do bežcov, ako pripojiť sa a bežať s nimi.“ Odbornú porotu tvoril výtvarný umelec a pedagóg Jozef Jelenák, manažérka kultúry pre výtvarníctvo Mgr. Amália Lomnická a výtvarný umelec a pedagóg Mgr. Art Miriam Kasperkevičová.

Ocenenia v jednotlivých kategóriach boli nasledovné:

Kategória A1 – výtvarníci nad 25 rokov bez výtvarného vzdelania: Hlavná cena: Milan Medúz – za individuálne prepracovaný štýl op-artu v kolekcii malieb Drevinový kalendár Silvia Kobelová – za kultivované výtvarné spracovanie krajinných motívov v technike pastelu Igor Lackovič – za expresívnu maľbu s výtvarnou metaforou Peter Šoltó – za súbor malieb s bohatosťou snovej imaginácie Vladislav Švec – za monotematickú kolekciu majstrovských kresieb

Čestné uznania v tejto kategórii boli udelené Tatiane Dzurendovej, Helene Galbavej, Tomášovi Klenkovi, Milošovi Málikovi, Elene Nedeliakovej a Tomášovi Pekárovi.

Kategória C – Instantná maľba: Miloš Součko – za maliarske spracovanie zaujímavých krajinných lokalít

Čestné uznanie získala Helena Struhárová.

Dokopy sa zúčastnilo 32 neprofesio­nálnych výtvarníkov. Porota osobitne vyzdvihovala nielen dosiahnuté výtvarné majstrovstvo ale predovšetkým ich výtvarnú kreativitu.

foto, text: Lenka Siváková

Vernisáž AMA 2010
1
Galéria
AMA 2010
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM