Radoslav Svitok Rôzne

Verejní činitelia budú od 1.septembra trestne stíhateľní

Verejní činitelia si už od štvrtka 1. septembra budú musieť dávať väčší pozor na svoje konanie. Tí, ktorí z nedbanlivosti spôsobia škodu veľkého rozsahu na majetku štátu, obce či vyššieho územného celku (VÚC), alebo spôsobia ním ťažkú ujmu na zdraví

Takúto novinku zaviedli poslanci v novelizovanom Trestnom poriadku, ktorý vo štvrtok vstúpi do účinnosti. Postih sa bude týkať verejných činiteľov, ktorí pri svojom konaní vedeli, že môžu porušiť alebo ohroziť záujem chránený týmto zákonom, ale bez primeraných dôvodov sa spoliehali, že takéto porušenie alebo ohrozenie nespôsobia. Proti tejto novinke boli poslanci Smeru-SD. V novom paragrafe totiž vidia možný nástroj kriminalizácie verejných činiteľov, ktorí prijímajú rozhodnutia v dobrej viere a s dobrým úmyslom.

Od 1. septembra tiež bude možné trestať väzením na šesť mesiacov až tri roky popieranie, spochybňovanie, schvaľovanie alebo ospravedlňovanie holokaustu, zločinov fašizmu a komunizmu a zločinov iného podobného hnutia. Podľa OKS, ktorá zmenu presadila, ide o ochranu pravdy, ktorá sa v súčasnej dobe relativizuje, nakladá sa s ňou ako s onucou a v politickom zápase sa často neguje.

Vo štvrtok začne platiť aj sprísnenie trestov za opakované týranie zvierat. Ten, kto týra zviera zvlášť krutým spôsobom, alebo ho utýra, môže ísť do väzenia až na jeden rok. Ak sa jeho konanie dotýka viacerých zvierat, po novom mu hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. Zároveň bude platiť, že ten, kto z nedbanlivosti spôsobí smrť alebo trvalé následky na zdraví viacerých zvierat tým, že zanedbá potrebnú starostlivosť, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.

Novým trestným činom bude od septembra aj nebezpečné prenasledovanie. Spočíva v dlhodobom prenasledovaní, ktoré môže u poškodeného vzbudiť dôvodnú obavu o život alebo zdravie. V tomto prípade hrozí páchateľovi ročné väzenie, pri závažnejšom konaní až tri roky.

Novinkou bude aj trestný čin volebnej korupcie. Ten, kto ponúkne úplatok voličovi, aby volil podľa jeho predstáv, potrestá sa trestom odňatia slobody až na dva roky. Ak ide o verejného činiteľa, bude mu hroziť väzenie až na päť rokov. Naopak, volič, ktorý požiada o úplatok za to, že bude voliť istým spôsobom, môže ísť do väzenia až na jeden rok. V sérii noviniek je tiež možnosť odoberať odtlačky prstov a DNA aj podozrivým zo spáchania trestného činu a nielen obvineným ako v súčasnosti.

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM