Monika Földešiová Od Vás

V Prievidzi ožíva "prievidzská skupina" básnikov

Určite sa vám mnohým v pamäti vybavil pojem z literatúry "trnavská skupina". Feldek, Stacho, Ondruš... Od jej založenia uplynulo jedno celé storočie. Dnes tu máme inú, tú "prievidzskú".

Miroslava Ábelová, Tono Mello, Ivana Drábová, Richard Miške – štyria autori, štyria Prievidžania.

Kde sa vzali?

Okrem svojho vlastného osobného formovania sa do povedomia dostali najmä vďaka projektu Mám talent, ktoré voviedlo do života v septembri v roku 2009 knižné vydavateľstvo Ikar. Ako už hovorí samotné motto „Dáme vám šancu“, jedná sa o projekt určený na podporu začínajúcich autorov bez ohľadu na pohlavie, vek a žáner. Títo majú možnosť publikovať svoje diela na literárnom portáli www.mamtalent.sk, kde je ich tvorba následne hodnotená či už samotnými čitateľmi, alebo spisovateľmi, či známymi osobnosťami. Hlavným lákadlom je neskoršia možnosť vydania diela. Do dnešného dňa vyšlo vo vydavateľstve Ikar prostredníctvom Mám talent – u celkovo desať titulov. Deviatym bola zbierka básní Sólo pre 9 hlasov. Jedná sa o výber diel deviatich autorov spomedzi tisícok iných publikujúcich v kategórii poézia. A práve štyria autori zbierky sú z Prievidze.

Krstným otcom Kamil Peteraj

Kniha uzrela svetlo sveta v januári tohto roka. Ešte v ten istý mesiac ju v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei pokrstil známy slovenský textár a básnik Kamil Peteraj, ktorý stál osobne pri výbere autorov zbierky. Práve on nazval štvoricu prievidzských básnikov formujúcou sa „prievidzskou skupinou“. Samotná zbierka Sólo pre 9 hlasov vyzýva k akejsi renesancii poézie a je skutočne pestrým výberom súčasnej slovenskej básnickej tvorby.

Na Prievidzu nezabudli

Ábelová, Mello, Drábová a Miške sa taktiež predstavujú i na sprievodných podujatiach, autorských čítaniach. Okrem čítaní pod názvom „Manifest“, ktoré sa doteraz uskutočnili už v Bratislave, Banskej Bystrici či Martine, nevynechávajú ani rodnú Prievidzu. Koncom januára sa v Regionálnom kultúrnom centre uskutočnila verejná prezentácia zbierky Sólo pre 9 hlasov spojená s autorským čítaním, predajom knihy a autogramiádou. Súčasťou bol tiež kultúrny program, o ktorý sa postarala prievidzská hudobná formácia Shz Nany a moderátorka Katarína Súkeníková. V sobotu 19. marca 2011 ste sa s autormi mohli stretnúť v kníhkupectve EZOP. Predstavili svoju tvorbu a neskôr ochotne odpovedali na zvedavé otázky divákov.

Pravidelne sa tiež zúčastňujú na literárnych podujatiach organizovaných Literárnym klubom POET.

Kto vlastne sú?

Zbierku otvára Miroslava Ábelová. Autorka, ktorá po prečítaní rozpúta svojimi básňami asi najhlasnejšie diskusie. Jej básne sa objavili napríklad v literárnom časopise Dotyky a nedávno sa tiež predstavila na varšavskom Festivale slovanskej poézie. Píše už vyše desať rokov a okrem jej písaného slova, si môžete vypočuť i to hovorené na vlnách Slovenského rozhlasu. Mirka je vyštudovaná novinárka a v máji sa na pultoch kníhkupectiev objaví jej prvá sólová zbierka básní.

Tono Mello je bývalý člen artrockovej kapely. Spoločne s Ivanou Drábovou a Richardom Miškem je členom prievidzského Literárneho klubu POET. V súčasnosti sa venuje písaniu poézie. Ivana Drábová je v poradí treťou autorkou zbierky. Písať začala v trinástich rokoch. Momentálne študuje marketing v maturitnom ročníku strednej školy. Prezentuje sa hlavne ako textárka. Je spoluautorkou textov 3 piesní na najnovšom albume Mira Jaroša – Tráva musí rásť. Jednou z nich je i donedávna najhranejšia slovenská pieseň, Čierny dážď. Posledným Prievidžanom v zbierke je Richard Miške. Richard je predsedom bratislavského Literárneho klubu Generácia a členom OZ Literis, ktoré aktívne podporuje literárnu tvorbu na Slovensku. Svoje básne už publikoval v zborníkoch Generácie, literárnom časopise Dotyky či dokonca v českom literárnom časopise Tvar Literární obtýdeník.

Poézia má medzi ľuďmi stále svoje miesto

Nielen títo štyria autori sú dôkazom toho, že poézia má na Slovensku stále svoje miesto. Ak vás súčasný výber poézie pod názvom Sólo pre 9 hlasov zaujal, viac informácii nájdete na http://facebook.com/solopre9hlasov.

skupina basnikov
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM