Daniel Palacka Samospráva

V našom regióne vznikne nové komunitné centrum: Pozrite, aké služby bude ponúkať

Nové komunitné centrum centrum začne svoju činnosť ešte tento rok. Ponúkne služby pre rôzne sociálne skupiny obyvateľov.

Ilustračný obrázok k článku V našom regióne vznikne nové komunitné centrum: Pozrite, aké služby bude ponúkať
Zdroj: TASR

Komunitné centrum pre marginalizované komunity, dlhodobo nezamestnaných, deti či sociálne slabších občanov by v Handlovej mohlo začať fungovať od 1. decembra tohto roka. Jeho zriadenie schválili mestskí poslanci na svojom rokovaní koncom októbra. Prevádzku centra by z väčšej časti financoval štát prostredníctvom Národného projektu Komunitné centrá.

Centrum by sídlilo v priestoroch Hornonitrianskych baní Prievidza na Štrajkovej ulici v Handlovej, teda v blízkosti tzv. kolónie, kde žije prevažne rómske obyvateľstvo. Otvorené by bolo každý pracovný deň od 9.00 h do 17.00 h. „Jeho činnosť by zabezpečovali traja pracovníci. Poskytovali by sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, pri príprave na školskú dochádzku a školské vyučovanie, preventívne aktivity i záujmovú činnosť,“ uviedla vedúca sociálneho oddelenia Mestského úradu (MsÚ) v Handlovej Veronika Cagáňová.

Žiadosť na Implementačnú agentúru pre Operačný program Zamestnanosť a sociálna inklúzia o zapojenie sa do národného projektu podalo sociálne oddelenie MsÚ 4. novembra. „Či bude úspešná, budeme vedieť v priebehu budúceho týždňa, najneskôr však do 20. novembra. Výberové konania pracovníkov by sa mali uskutočniť v druhej polovici novembra,“ ozrejmila Cagáňová.

Predpokladané náklady na projekt, ktorý je časovo ohraničený do konca októbra budúceho roka, predstavujú približne 33.000 eur. Štát by sa na nich podieľal viac ako 28.000 eurami, zvyšnú časť by hradila samospráva mesta zo svojho rozpočtu, prípadne zo sponzorských darov. „Na zabezpečenie prevádzky je totiž možné finančné prostriedky združovať, MsÚ by teda oslovil s ponukou spolufinancovania občianske združenia a spolky, za čo by im v kultúrnom centre poskytol priestor na aktivity,“ dodala Cagáňová.

Keďže je trvanie národného projektu časovo obmedzené, radnica bude následne hľadať ďalšie možnosti finančnej podpory tak, aby mohlo centrum fungovať aj po skončení projektu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM