Katarína Vlčková Rôzne

V častiach postihnutých zosuvmi sa začalo so sanáciou: Takto chcú zabrániť ďalšej katastrofe

V Hradci v týchto dňoch robotníci a ťažké stroje začali s realizáciou sanačných prác. Aj Veľká Lehôtka, ktorú postihli zosuvy sa dočká sanácie. Práce by mali byť dokončené v závere tohto roka. Prečítajte si aj to, ako sa má zabrániť ďalším zosuvom.

Ilustračný obrázok k článku V častiach postihnutých zosuvmi sa začalo so sanáciou: Takto chcú zabrániť ďalšej katastrofe
Zdroj: TASR

Potrebné peniaze sa sanáciu v postihnutých oblastiach sa podarilo získať ministrovi životného prostredia Petrovi Žigovi. Jedná sa o sumu 783 613,20 eur.

Zosuvy zničili niekoľko domov

Pripomeňme, že od začiatku júna 2013 platí v lokalitách na Pavlovskej ulici, ulici Na stanište v Hradci a na uliciach Podhorskej a Remeselníckej vo Veľkej Lehôtke mimoriadna situácia. Obyvateľom ostali na domoch popraskané múry, posunuté a zdvihnuté chodníky, múriky, ploty a terasy. „Je veľmi ťažké povedať koľkých obyvateľov sa zosuvy dotkli. Spôsobili nám totiž tiež pretrhnutie vodovodných potrubí a sietí,“ povedal hovorca Prievidze Michal Ďureje.

Od polovice minulého roka museli svoje príbytky vo Veľkej Lehôtke opustiť už štyri rodiny. Jeden dom v Hradci a tri vo Veľkej Lehôtke.

Práce už začali

„V lokalite na Pavlovskej ulici v Hradci vykonávame blízkopovrchové odvodnenie územia. Už toto sa ukazuje ako úspešný sanačný prvok, pretože sme zachytili podzemné vody, ktoré zatiaľ odvádzame smerom nadol do rigolu. Súčasťou sanačného opatrenia bude, že tieto vody budú odvedené do miestneho potoka,“ uviedol k prácam vedúci oddelenia inžinierskej geológie Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Pavel Liščák.

Liščák pokračoval, že ďalším sanačným opatrením v danej lokalite má byť realizácia odvodňovacích horizontálnych vrtov a štrkových pilótov, z ktorých budú podzemné vody odtekať do rigolu. Práce by mali potrvať do konca septembra.

„Už sa pripravujú práce v ďalšej lokalite, Na staništi. Tam plánujeme zrealizovať takisto odvodňovací drén, ktorý bude odvedený do miestneho potoka. Smolou je, že Hradec nemá vybudovanú kanalizáciu, preto musíme používať miestne toky. Zachytené vody musíme regulárne odviesť, tak aby sme nevyvolali ďalšie zosuvy,“ podotkol.

Podľa slov Liščáka by sa mala súbežne zabezpečiť aj sanácia na Pohronskej a Remeselníckej ulici vo Veľkej Lehôtke. „Znovu spočívajú hlavne v odvodnení podzemných vôd, ktoré zhoršujú stabilitu územia,“ podotkol.

Geológ tvrdí, že príčinou miestnych zosuvov sú podzemné vody a aj to, že sa v íle nachádzajú bloky andezitov. „Tento proces pokračuje po milióny rokov, voláme to gravitačný rozpad Vtáčnika. Je dosť ťažko zastaviteľný, no veríme, že tieto sanačné opatrenia dokážu zvýšiť stupeň stability tohto územia,“ ozrejmil.

Igor Čičmanec, majiteľ domu v Hradci, ktorého tiež zasiahli zosuvy vníma sanačné práce pozitívne. „Je to veľké pozitívum, že sa sem dostala partia chlapov, ktorá to začala sanovať,“ povedal. Priblížil, že Hradčania mali celé leto pokoj a žiaden veľký zosuv ich príbytky neohrozil. „Ale tieto posledné dažde k nemu prispeli a konkrétne môj dom sa dal pohybu. Praskajú steny, podmoká podložie. Myslím si však, že týmito prácami chlapi zachránia naše príbytky pred ďalšími zosuvmi,“ podotkol.

Do prác investovalo aj mesto

Začiatok realizácie sanačných prác víta aj mesto Prievidza, hovorca mesta Michal Ďureje zároveň pripomenul, že doposiaľ mesto do vyriešenia tejto situácie investovalo viac ako 68 000 eur. „Bol vypracovaný projekt sanačných prác, ako aj inžiniersko-geologický prieskum, ktorý vlastne poukázal na to, že ide o zosuv. Na základe sondážnych vrtov sa získavali fakty, od ktorých sa odvíjalo jednak ministerstvo a my ako samospráva,“ poznamenal.

Záverečná správa po ukončení prác definitívne vyhodnotí, ako sa bude ďalej narábať s týmto územím a či sa bude môcť na pozemkoch v budúcnosti stavať.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM