Daniel Palacka Samospráva

Ustanovujúce zastupiteľstvo na poslednú chvíľu: Odchádzajúci primátor dostal finančnú náhradu

Ustanovujúce zastupiteľstvo má za sebou už aj naše posledné banícke mesto. Pozrite, k akým zmenám dôjde.

Ilustračný obrázok k článku Ustanovujúce zastupiteľstvo na poslednú chvíľu: Odchádzajúci primátor dostal finančnú náhradu
Foto: Monika Földešiová

Nováky už vedie Daniel Daniš (nezávislý), ktorý tak po 24 rokoch vystriedal vo vedení mesta Dušana Šimku (nezávislý). Niekdajší geológ a novozvolený primátor priemyselného mesta zložil svoj sľub a spolu s ním sa ujalo svojich funkcií aj 11 mestských poslancov.

Mesto bude pokračovať aj v nedokončených projektoch

„Túto funkciu odovzdávam s pocitom dobre vykonanej práce za toto takmer štvrťstoročie. Želám vedeniu mesta všetko dobré, veľa dobrých rozhodnutí a aby po skončení volebného obdobia o štyri roky mohli povedať, že urobili maximum pre rozvoj nášho mesta,“ povedal pre Šimka.

Doplnil, že zároveň novému vedeniu odovzdáva aj pripravené projekty, a to rozšírenie kamerového systému, rekonštrukciu polikliniky a projekt na realizáciu protipovodňových opatrení. „Pocity sú radostné aj zaväzujúce. Samozrejme, že pán primátor urobil kus práce pre Nováky a asi ju robil dobre, pokiaľ teda tu bol takéto dlhé obdobie. Život je zmena a občania si ju vybrali. Budem sa snažiť jednať férovo, korektne, zodpovedne, aby som skutočne dôveru občanov nášho mesta nesklamal,“ zhodnotil Daniš.

Ako ďalej uviedol, priorít pre mesto má viac, najskôr sa však stretne so zamestnancami mestského úradu, oboznámi sa s ich činnosťou a potom sa „pustí do práce“. „V Kultúrnom centre mesta Nováky určite k nejakým zmenám dôjde a čo sa týka personálnych zmien na úrade, nadviažem na to, čo bolo dobré a každému dám šancu, aby sa prejavil. Samozrejme, nejakých najbližších ľudí si so sebou zoberiem,“ poznamenal na margo personálnej otázky zamestnancov mesta.

Väčšinu majú nestraníci

Väčšinu v MsZ majú nestranícki poslanci, obsadili celkom šesť stoličiek, po dvoch poslancoch má SDS a Smer-SD, jedného SaS. Z 11 zástupcov obyvateľov je päť takých, čo v tejto funkcii pôsobili aj minulé volebné obdobie.

Novozvolenému primátorovi poslanci schválili plat vo výške 2147 eur, čo je rovnaká suma, akú poberal jeho predchodca pri nástupe do funkcie v roku 2010. Viac informácii TU. Za svojho zástupcu si Daniš zvolil Pavla Šimku (nezávislý), ktorý bude poberať mesačnú odmenu vo výške 380 eur.

Mestská rada bude pracovať v zložení Pavel Šimko, Martin Zgančík (nezávislý) a Peter Balák (Smer-SD). Na MsZ sa zároveň odsúhlasilo zriadenie šiestich komisií pri MsZ, ich predsedovia a členovia z radov poslancov, určili sa tiež sobášiaci.

Predchádzajúci primátor dostal finančnú náhradu

Poslanci zároveň odsúhlasili finančnú náhradu predchádzajúcemu primátorovi za nevyčerpanie 20 dní dovolenky v uplynulom roku. Doplňujúci bod programu týkajúci sa zmeny v správnej rade neziskovej organizácie Kultúrne centrum mesta Nováky cez hlasovanie poslancov neprešiel. O všetkých bodoch programu sa na základe poslaneckého návrhu Zgančíka hlasovalo verejne. Zastupiteľstvo sa konalo 2. januára.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM