Monika Földešiová Iné športy

Úspešné majstrovstvá karate v Prievidzi

Zverenci Kataríny Hrdej, Ivana Horniaka a Dušany Čiernej zo Športovej školy karate Prievidza pri Centre voľného času Spektrum získali 9 prestížnych ocenení (1-4-4). ŠŠK skončila zo 60 zúčastnených klubov na 9. mieste.

Zaťko majstrom Slovenska

Michal Zaťko, karatista roka 2012 sa pýši nejedným ocenením. Stal sa víťazom Slovenského pohára 2013 v kumite chlapcov do 24 kg. V jeho obľúbenejšej disciplíne sa mu rovnako darilo aj na majstrovstvách Slovenska, keď okrem Šimona Sečkára z MŠK Žiar nad Hronom (1:0) vyhral nad každým súperom vysokým bodovým rozdielom. V prvom kole deklasoval svojho súpera 8:0,v piatom – finálovom kole zvíťazil 6:0. V kata sa Michal Zaťko jasne prepracoval do finále. Chyba v zostave ho však stála víťazstvo.

Striebro a bronz pre Romanu Oboňovú

Karatistka roka 2012 Romana Oboňová rovnako potvrdila svoje kvality. V kata sa po rozpačitom prvom kole prebojovala do finále, v ktorom jej prehru z posledného kola Slovenského pohára oplatila Kubišová z Európa Trenčín. V kumite ju pred bránami finále zastavila Viktória Bolečková, no bronz si nenechala ujsť.

Romana Árvová prekvapila striebrom

Po dlhšej dobe sa v najťažšej hmotnostnej kategórii ml. žiačok podarilo pretaviť úsilie v medailu Romane Árvovej, ktorá nestačila vo finále na Bakayovú. Árvová viedla takmer celý finálový zápas 3:1, no súperka svojou aktivitou dokázala tento stav tesne pred koncom zápasu otočiť.

Striebro a bronz sa sypali

Striebro v kumite chlapcov sa podarilo vybojovať aj najmladšiemu pretekárovi ŠŠK Prievidza Petrovi Oremovi. Tesne pred finále po dvoch vyhratých zápasoch vypadol v kata. Samuel Dušička po minuloročných tituloch tento rok zbieral v staršej vekovej kategórii bronz. Vybojoval ho v oboch disciplínach. V kata mu postupu do finále zabránil tesne 2:1 Kunik z Kachi Nitra, v kumite Popradčan Tomajka. V dueloch o bronz však bol úspešný.

Finále tesne uniklo aj Nikolete Merašickej, ktorá podľahla neskoršej víťazke Nataši Dolníkovej z Budokanu Zvolen. Presvedčivými výkonmi však do zbierky ŠŠK pridala cenný bronz z najstaršej kategórii súťaže. Bronz unikol Slavomíre Struhárovej, ktorá štartovala vo vyššej vekovej kategórii. Medzi skúsenými pretekárkami sa dokázala prepracovať na pekné 5. miesto.

Tréner Ivan Horniak s výkonmi spokojný

„Naši pretekári sa na Majstrovstvá Slovenska pripravovali poctivo o čom svedčia aj výsledky. Mrzia nás niektoré tesné verdikty rozhodcov, ale správny karatista sa musí vyrovnať aj s prehrou. Slovenské mládežnícke karate je na veľmi vysokej úrovni a niekedy o výsledku rozhodujú maličkosti, vždy je čo zlepšovať. O nezabudnuteľné zážitky plné adrenalínu sa postarali aj tí čo nedosiahli na medaile: Alexander Lichner, Lukáš Loch, Peter Mihálik, Silvia Myšeje, Simona Franková a Nikola Jakubechová. Všetky ich výkony si zaslúžia veľkú pochvalu.“

Niké aréna preplnená karatistami

Celkovo v kategóriách do 13 rokov súťažilo 588 detí zo 60 klubov Slovenska. Z Prievidze sa na najvýznamnejší turnaj cez nominačné sitá podarilo prebojovať až 13 pretekárom. „Sme veľmi radi, že do Prievidze pricestovalo toľko pretekárov s trénermi a rodičmi. Myslím si, že im vyhovovala poloha mesta ale aj sprievodné akcie. Na námestí prebiehali Prievidzské mestské dni, v Bojniciach strašidlá. Mnoho karatistov využilo možnosť navštíviť ZOO Bojnice, ktorá nám vyšla v ústrety. Deti počas súťaže bavil maskot, karatista vlk Dominik. Zaznamenali sme veľa pozitívnych ohlasov, dokonca aj vyjadrenia, že by sme Majstrovstvá Slovenska mohli organizovať aj nabudúce. Je to veľká výzva, pretože náš organizačný tím zostavený z rodičov detí našich členov pracoval bez nároku na honorár. Touto cestou by som im chcela poďakovať za ochotu a vynaloženú energiu pri organizovaní MSR. VIP zóna bola pripravená tak, že by sa za ňu nehanbili v ktoromkoľvek luxusnom hoteli. Poďakovanie ďalej patrí predstaviteľom mesta za prijatie pozvania, otvorenie turnaja a slávnostné odovzdanie cien. Zástupcovi primátorky mesta JUDr. Ing. Ľubošovi Maxinovi, predsedovi komisie športu Ing. Branislavovi Bucákovi, predsedovi komisie voľno časových aktivít mesta Prievidza Ing. Martinovi Drozdovi a riaditeľke CVČ Spektrum Prievidza Mgr. Božene Gatialovej. Poďakovať by som chcela personálu športovej haly a deťom, ktoré sa starali o časomiery počas súťaže kumite. Osobité poďakovanie patrí sponzorom: Slovenským elektrárňam, Fénix security a firme Palete, ktorý finančne podporili Majstrovstvá Slovenska“ dodala k priebehu súťaže predsedníčka klubu Dušana Čierna.

ZDROJ: ŠŠK PD www.karate-prievidza.sk FOTO: © Ivan Valko

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM