Katarína Oravská Samospráva

Úradníci počúvali za dverami Prievidžanov: Častý brechot ich prekvapil. Hrozia pokutami!

Podľa radnice doručovatelia rozhodnutí o vyrubení miestnych daní avizujú, že v mnohých domácnostiach počuť psa, ktorý nie je prihlásený. Ide pritom o priestupok, za ktorý hrozí mastná pokuta.

Ilustračný obrázok k článku Úradníci počúvali za dverami Prievidžanov: Častý brechot ich prekvapil. Hrozia pokutami!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje, pri doručovaní rozhodnutí o vyrubení miestnych daní „doručovatelia často avizujú, že v mnohých domácnostiach bolo počuť psa a to aj napriek tomu, že rozhodnutie o stanovení dane za psa nemali dotyční obyvatelia doručené. Mohlo sa tak stať, že si mnohí majitelia neprihlásili psa do evidencie mesta a neplatia zaň daň.“

Povinné prihlásenie

Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území mesta Prievidza podlieha evidencii psov, pričom držiteľ psa je povinný ho prihlásiť do evidencie na Mestskom úrade.

„V druhej polovici apríla doručovali zamestnanci mesta priamo do domácnosti rozhodnutia o vyrubení dane z nehnuteľnosti, dane za psa a poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. V mnohých prípadoch bolo evidentné, že v domácnosti je chovaný pes, pričom nie je v evidencii mesta, a tým jeho majiteľovi nebola vyrubená daň za psa,“ uviedol Ďureje.

Majitelia psov majú nielen evidenčnú povinnosť – prihlásiť psa do evidencie mesta, na základe čoho dostanú známku s evidenčným číslom, ale tiež daňovú povinnosť vyplývajúcu zo všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o miestnych daniach. Predmetom dane za psa je pes starší ako 6 mesiacov, preto majitelia psov sú po dovŕšení tejto vekovej hranice povinní podať priznanie k dani za psa. Daňová povinnosť vzniká prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom sa pes stal predmetom dane a zaniká posledným dňom v mesiaci, v ktorom pes prestal byť predmetom dane.

Sadza dane za jedného psa je podľa VZN 157/2014 určená takto:

  • pes chovaný v bytovom dome (činžiaku): 40 eur/rok
  • pes chovaný na inom mieste (rodinné domy, areály firiem a pod.): 15 eur/rok

Zvýši sa kontrola pohybu psov

„Ak držiteľ psa neprihlási psa do evidencie mesta alebo mestu neoznámi každú zmenu skutočností a údajov, ktoré sa zapisujú do evidencie, do 30 dní od ich zmeny, dopustí sa priestupku a hrozí mu pokuta do výšky 165 eur,“ objasnil hovorca mesta M. Ďureje.

Mesto ku koncu minulého roku evidovalo 2909 psov chovaných na jeho území. „Aj vzhľadom k držiteľom psov, ktorí si svoju povinnosť splnili, mesto zvýši za účasti mestskej polície kontrolu pohybu psov. Mesto aj týmto spôsobom vyzýva majiteľov psov na splnenie povinnosti, ktorá im z chovu psa na území mesta vyplýva,“ dodal Ďureje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM