Dagmara Plevková Kultúra

Unikátny festival v Prievidzi: Pozrite si výber TOP filmov!

V Prievidzi sa uskutoční už 9. ročník regionálneho filmového festivalu Jeden svet. Festival štartuje 14. marca a po trvá do 19. marca. Témy jednotlivých filmov sú naozaj horúce. Môžete sa tešiť na 30 filmov, sprievodné podujatia, výstavy fotografií a diskusie so zaujímavými ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Unikátny festival v Prievidzi: Pozrite si výber TOP filmov!
Zdroj: TASR

Témy 9. ročníka regionálneho filmového festivalu Jeden svet prinesú do Prievidze nie len témy, ktoré momentálne rezonujú v spoločnosti, ale aj témy, ktorých súčasťou sa môžete stať aj vy.

Úvod festivalu prinesie tému alkoholizmu

Prvý festivalový deň bude venovaný mladému slovenskému filmárovi Mirovi Removi. Záber jeho filmov je viac ako pestrý, od svojráznych portrétov bývalého alkoholika Braňa Jobusa či čudáka Ľuboša, až po dokument zo zákulisia festivalu Pohoda.

Utečenecká kríza očami fotoreportéra

Druhý deň festivalu sa predstaví fotoreportér Andrej Bán, ktorý predstaví cestu utečencov od sýrskych hraníc po strednú Európu Problematiku dokreslia filmy** Bojovníci zo severu** o radikalizácii mladých islamistov a Krajina na pomedzí o migrantoch v severnej Afrike, ktorých hľadanie lepšieho života prinieslo do situácie stálej neistoty.

Festival bude tretí deň pokračovať dokumentom Úkryt režiséra Fernanda Melgara, ktorý ponúkne pohľad pozorovateľa prisťahovalcov v útulku pre bezdomovcov a migrantov vo švajčiarskom Lausanne a portrét detských utečencov, ktorí sú nútení utiecť pre násilím občianskej vojny v Sýrii.

Cukor ako droga

Štvrtý deň festivalu obráti list na tému ŽI-JEME ZDRAVO. Hosťom bude režisérka Andrea Culková, ktorá si počas tehotenstva si uvedomila svoju závislosť na cukre, ktorý považuje za drogu. Vo svojom filme Sugar blues odkrýva neuveriteľné súvislosti medzi chorobami, poruchami správania a nadmernou konzumáciou cukru.

Bojovníci za slobodu

Piaty deň festivalu sa bude niesť v znamení osobností. Jednou z nich je Anton Srholec, ktorého odkaz prinesie rovnomenný film. Film Život podľa Václava Havla pripomenie ďalšiu významnú osobnosť boja proti neslobode. Vo filme Vzdialená blízka položí Fedor Gál otázku na telo: Ako sa vyrovnať so starnutím aj s postupným uvedomovaním si vlastnej smrteľnosti?

Záver festivalu s filmami pre deti

Posledný deň festivalu skombinuje tradičný filmový maratón s doobednými kratšími filmami nielen pre deti a hosťom učiteľom a aktivistom Jurajom Smatanom. Festival uzavrie autor Miro Remo a jeho film Comeback o návrate do každodenného života po rokoch strávených v najstráženejšej väznici na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM