Katarína Vlčková Kultúra

Unikátna výstava v Prievidzi: Obrazy dievčatka z tábora smrti vás zaručene nenechajú chladnými

Keď ju deportovali, v batožine si niesla svoj denník, pastelky, vodové farby a blok na kreslenie. Začala maľovať, čo videla. Jej príbeh vás chytí za srdce a obrazy prinútia zamyslieť sa. Nenechajte si ujsť jedinečnú výstavu ženy, ktorá prežila koncentračný tábor.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna výstava v Prievidzi: Obrazy dievčatka z tábora smrti vás zaručene nenechajú chladnými
Zdroj: Dnes24.sk

Mala len dvanásť, no zachytila rukou génia zverstvá koncentračných táborov, ktoré zažila na vlastnej koži. Reč je o českej akademickej maliarke Helge Hoškovej – Weissovej, ktorej kolekcia emotívnych malieb z éry fašizmu bude po prvýkrát vystavená na Slovensku v prievidzskej galériii Art Point už tento piatok, 11. 7.

Prežila štyri tábory

Helga Hošková – Weissová je ročník 1929. Prežila koncentračné tábory v Terezíne, Osvienčime, Freiburgu a Mauthausene. Po vojne vyštudovala monumentálnu maľbu. Autorka vystavovala v Čechách, Rakúsku, Nemecku, Taliansku a USA a získala niekoľko ocenení vo svete i v Čechách, ktoré sú jej domovom. Z jej Terezínskych kresieb bola vydaná aj monografia a Česká televízia natočila o nej dokument.

„Priala by som si, aby odkaz – Maľuj, čo vidíš, ktorý mi povedal otec, zanechal hlbokú stopu vo všetkých, ktorí obrazy uvidia,“ vyjadrila sa o výstave autorka malieb. Pre vysoký vek sa vernisáže, ktorá je naplánovaná na 11.7. o 17:00 osobne nezúčastní. Kolekcia malieb, ktoré vznikli priamo v tábore smrti v Terezíne bude však hovoriť za ňu.

Diela prepožičalo združenie Krebul

Neopakovateľnú výstavu prináša občianske združenie Spolu sme Prievidza. „Priatelia z občianskeho združenia Krebul z Prachatíc nám prepožičali vzácne obrazy mapujúce život v koncentračných táboroch očami dvanásťročného dievčaťa“, vysvetlil Michal Dobiaš, poslanec MsP a predseda združenia, ktoré má výstavu prepožičanú.

Ide o jedinečnú možnosť vidieť dianie v koncentračných táboroch inak, ako prostredníctvom fotografií. „Obrazy sú plné emócií. Je to je neskutočne silný príbeh a výpoveď aj bez slov,“ dodal Dobiaš.

Premietanie dokumentu umocní zážitok

Po piatkovej vernisáži sa bude v priestoroch galérie premietať dokument Tábor tieňov o koncentračnom tábore v obci Koš, ktorého autormi je 16 mladých ľudí z regiónu Hornej Nitry pod značkou YoungEnterprise.

Celú kolekciu budú môcť Prievidžania vidieť v priestoroch galérie Art point od 11.7. do 31.7. 2014. Začiatkom augusta sa výstava presunie do Piešťan a koncom mesiaca na niekoľko dní do Partizánskeho. Tým zakončí svoje putovanie po Slovensku a vráti sa opäť do Českej republiky.

Unikátna výstava maliarky, ktorá prežila hrôzy koncentračného tábora zavíta do P
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM