Daniel Palacka Samospráva

Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Táto dedinka sa stala volebným rekordérom!

Komunálne voľby 2014 pritiahli v Prievidzi len 34,33% z celkového počtu voličov, čo je o dosť menej ako je celoslovenský priemer. Pozreli sme sa na štatistiky v celom našom volebnom obvode a prinášame vám niekoľko zaujímavých zistení...

Ilustračný obrázok k článku Účasť voličov v komunálkach v našom obvode? Táto dedinka sa stala volebným rekordérom!
Zdroj: TASR

V prvom rade je potrebné uviesť dve čísla. 48,34% predstavuje celoslovenský priemer a 47,73% je priemerná účasť vo volebnom obvode Prievidza, do ktorého patrí okrem Prievidze aj okres Partizánske.

Najvyššiu volebnú účasť v rámci celého nášho obvodu zaznamenali v obci Turčianky (okres Partizánske), kde k urnám prišlo až 86,04 % (111 zo 129) voličov. Práve táto dedinka sa tak stala volebným rekordérom v rámci celého nášho volebného obvodu. S prehľadom tu zvíťazila Eva Dragulová (SMER-SD). Príkladnú účasť dosiahli aj v obciach Livina (81,52%) či Livinské Opatovce (78,21).

Poďme teraz na opačný koniec našej pomyselnej tabuľky. Tu by sa umiestnila obec Poruba (22,38%), kde však kandidovala na post starostky iba jediná kandidátka Helena Čavojská (SMER-SD). Voliči tak neboli motivovaní prísť k volebným urnám, čo vypovedá aj o nízkej účasti. Medzi mestá s najnižšou účasťou sa zaradili aj tri najväčšie mestá obvodu. V Handlovej to bolo iba 32,27%, v Prievidzi 34,33% a v Partizánskom 37,76%. Túto päticu s najnižšou účasťou dopĺňajú ešte Bystričany s účasťou 34,30%, tie však majú iba 1 539 registro­vaných voličov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM